Se întâmplă la pompă și este o surpriză pentru toți șoferii din România: cât costă benzina și motorina astăzi, 19 septembrie

Se întâmplă la pompă și este o surpriză pentru toți șoferii din România: cât costă benzina și motorina astăzi, 19 septembrie

După o perioadă de scumpiri succesive, prețurile la carburant s-au aflat pe o pantă descendentă în ultimele săptămâni, o veste foarte bună pentru șoferii din România. Prețurile la benzină și motorină nu au mai fost atât de mici de mult timp.

Încă de vineri, s-au preconizat noi ieftiniri la carburant pentru români, iar scăderile vor continua și în această săptămână. În contextul indiciilor legate de o recesiune la nivel european, prețurile mai mici sunt o consecință a puterii de cumpărare aflate în scădere în această toamnă în majoritatea colțurilor Europei. Ca referință, Petrom, liderul pieței din România, a redus prețurile la motorină și benzină cu 15 bani pe litru, la două zile după ieftinirea precedentă, similară ca amploare.

Cât plătești pe un litru de benzină, dar motorină, în România

În București, cea mai ieftină benzină standard la momentul redactării acestui material este de 6,83 lei, la Petrom pe str. Herescu Petre. La același preț o găsești și la mai multe benzinării Lukoil. La OMV este semnificativ mai scumpă, începe de la 6,95 lei pe litru, în timp ce cea mai scumpă din Capitală se găsește la MOL, 6,98 lei pe litru.

Dacă ne uităm la motorină standard, prețul a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni și nu mai gravitează demult în jurul pragului de 10 lei. Cea mai ieftină este 8,09 lei pe litru la aceeași benzinărie Petrom de pe Str. Dr. Herescu Petre. La OMV ajunge la 8,17 lei pe litru, în timp ce cea mai scumpă, de asemenea, se găsește la MOL, 8,20 lei pe litru de motorină standard.

Cel mai mare preț la carburant din România este de 8,71 lei pe litru de motorină superioară la MOL în București. Una peste alta, diferența de preț între benzină și motorină se menține în România la un nivel record. Vorbim de aproximativ 1,2 lei între cele două. Din păcate, în contextul în care țara noastră își importă toată motorina, este improbabil ca această discrepanță să dispară curând sau, măcar, să se amelioreze.

„Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar pentru că acciza se plăteşte la dolar. Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Am aşteptat în piaţă şi e posibil să vină o cotaţie în jos a motorinei sau se va menţine unde este acum. Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai aşteptăm un pic. Vom discuta în coaliţie şi Guvernului, iar apoi vom lua o decizie şi o vom anunța”, a afirmat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.