Ce îi datorezi statului, dacă faci bani muncind la distanță, din străinătate

de: Mădălina Bahrim
26 01. 2022

În ultimii doi ani, tot mai mulți români au decis să-și mute activitatea profesională în străinătate. Au continuat să muncească pentru firme din România, dar au ales drept „gazdă” diverse state ale lumii. Angajații, dar și angajatorii, trebuie să știe că această practică implică numeroase aspecte fiscale, de care trebuie să țină cont.

Experții susțin că, în primul rând, trebuie verificat dacă România și țara gazdă au încheiat o convenție pentru evitarea dublei impuneri.

Ce implică, de fapt, munca la distanță din afara țării

„În ceea ce privește impozitul pe venit, atunci când activitatea este desfășurată în străinătate, trebuie analizat în primul rând dacă România și țara gazdă au încheiat o convenție pentru evitarea dublei impuneri.

Având în vedere că România a încheiat aproximativ 90 de convenții în acest scop, există, în majoritatea cazurilor, un cadru legal pentru a stabili care stat are, în final, drept de impunere.

În cazul țărilor cu care România nu are încheiată o convenție în acest sens, precum Tanzania sau Mauritius, angajatorul trebuie să aibă în vedere că există riscul unei duble impuneri, atât în România, cât și în celălalt stat”, a explicat Andrei Popescu, Tax Manager Soter & Partners.

Important de analizat este și situația contribuțiilor sociale. Conform legislației în vigoare, la nivelul Uniunii Europene, acestea nu pot fi plătite în două sau mai multe state membre simultan.

De asemenea, există anumite riscuri ce trebuie analizate și asumate. Trebuie să acordăm atenție, de exemplu, riscului de sediu permanent pentru angajator.

„Prezența unui angajat în afara țării poate genera un risc de sediu permanent pentru angajator. Deși activitatea de telemuncă în sine nu generează automat un sediu permanent pentru companie, este necesară evaluarea acestui risc, ținând cont de activitatea prestată de salariat și de reglementările din țara în care se desfășoară activitatea.

Riscul generării unui sediu permanent poate crește, în schimb, în cazul în care compania solicită în mod expres angajatului să utilizeze o locație specifică pentru a desfășura activitate. De asemenea, riscul de sediu permanent poate apărea și atunci când o persoană încheie contracte în numele companiei într-un alt stat decât statul de rezidență al companiei”, a spus Andrei Popescu, Tax Manager Soter & Partners.