Ce este o rachetă termobarică. Cea mai înfricoșătoare armă a Rusiei, cu care Vladimir Putin amenință

de: Elena Avramescu
01 03. 2022

Pe măsură ce luptele din Ucraina se intensifică în cele mai mari orașe ale sale, se teme că un război de uzură va însemna o escaladare a violenței și utilizarea de arme tot mai mortale. Sâmbătă, un corespondent CNN a capturat imagini cu ceea ce părea a fi un sistem greu de aruncare flăcări TOS-1, care este transportat la granița cu Ucraina, lângă orașul rus Belgorod.

Ce este o rachetă termobarică

Poreclit „Buratino” în referire la versiunea rusă a lui Pinnochio – din cauza nasului său lung și ascuțit – TOS-1 este un lansator de rachete multiple cu 24 de tuburi de 220 mm și una dintre cele mai înfricoșătoare arme din arsenalul Rusiei.

Ceea ce a ridicat în mod deosebit întrebări în filmările CNN a fost arma pe care TOS-1 este folosită pentru a lansa: bombele cu vid, cunoscute și sub numele de rachete termobarice.

Cuvântul termobaric provine din combinația cuvintelor grecești thermos, „căldură” și baros care înseamnă „presiune”. În practică, această armă combină undele de șoc și vidurile pentru a produce o explozie la temperatură ridicată.

„Este o armă care, atunci când explodează, își va elibera explozivul – sau combustibilul – și va crea un efect de suprapresiune care va sfârși într-o detonare mult mai mare și va fi cu adevărat devastatoare din cauza undei de șoc”, a declarat Jean-Marie Collin , expert și purtător de cuvânt al ICAN Franța, filiala franceză a Campaniei internaționale pentru abolirea armelor nucleare, pentru Euronews Next.

Necesitatea folosirii unei astfel de arme este „această abilitate de a crea o suprapresiune care va crea un șoc extrem de puternic”, a explicat el.

TOS-1 a fost desfășurat pentru prima dată de Rusia în Afganistan în anii 1980 și cel mai recent în Cecenia și Siria, conceput pentru a elimina infanterie, buncăre, fortificații și vehicule.

„Primele utilizări datează din cel de-al Doilea Război Mondial. Și a fost folosit destul de mult în războaie, din păcate, în Irak sau Afganistan, cel mai probabil și. Deci, utilizarea unei arme termobarice este ceva care, din păcate, este folosit în diferite conflicte”, a mai spus acesta.

În timp ce SUA fabrică și aceste tipuri de arme, se crede că Rusia a detonat cea mai mare parte până acum în 2007, creând o explozie echivalentă cu 39,9 tone.

Cât de periculoase sunt?

În februarie 2000, un raport de la Human Rights Watch a tras un semnal de alarmă cu privire la efectul devastator al armelor termobarice, citând un studiu realizat de Agenția de Informații pentru Apărare a SUA.

„Mecanismul de ucidere împotriva țintelor vii este unic – și neplăcut. (…) Ceea ce ucide este unda de presiune și, mai important, rarefacția ulterioară, care rupe plămânii. (…) Dacă Combustibilul deflagrează, dar nu detonează, victimele vor fi arse grav și probabil vor inhala și combustibilul care arde”, se arată în studiu.

„Deoarece cei mai obișnuiți combustibili FAE, oxidul de etilenă și oxidul de propilenă, sunt extrem de toxici, FAE netonat ar trebui să se dovedească la fel de letal pentru personalul prins în nor, ca și în cazul majorității agenților chimici”, mai găsim notta în studiu.

Studiul a descris că simptomele ar putea fi mai periculoase în spații închise.