Ce e pe cale să facă România și de ce 2022 va fi la fel de importat ca 2007, anul intrării în UE
România este în fața unui pas important, pe care îl putem compara, păstrând proporțiile, cu aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Practic, ne pregătim să intrăm în prestigioasa Organizație pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
OECD a fost înființată în anul 1961, ca un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.
Vorbim despre aderarea la cea mai importantă organizaţie economică din lume, iar intrarea țării noastre pe lista statelor membre poate fi un pas uriaș pentru economia noastră națională, în viitor.
Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) tocmai a dat startul negocierilor pentru ca țara noastră să facă marele pas.
Dacă am reuși să facem acest lucru în 2022, ar fi încununarea unor încercări care până acum au fost sortite eșecului. Îți amintesc faptul că România şi-a depus oficial candidatura în aprilie 2004, noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017.
E un semn clar al faptului că România a făcut progrese
Instituția anunță că decizia „vine ca urmare a deliberărilor atente ale membrilor OECD pe baza dovezilor din Cadrul pentru Luarea în Considerare a Posibililor Membri și a progreselor făcute de către cele șase state de la primele cereri depuse pentru calitatea de membru OECD”.
„Foile de parcurs individuale pentru procesul detaliat de evaluare vor fi pregătite de acum, dacă acele țări confirmă aderarea la valorile, viziunea și prioritățile reflectate în Declarația de Viziune a OECD la a 60-a Aniversare și a Declarației Consiliului Ministerial adoptate anul trecut.
Aceste documente reafirmă obiectivele Convenției fondatoare a OECD, la care noii membri trebuie să acceadă, și stabilesc valorile împărtășite de membrii OECD, inclusiv prezervarea libertăților individuale, valorile democratice, statul de drept și protecția drepturilor omului, și valoarea economiilor de piață deschise, competitive, sustenabile și transparente.
Acestea se referă și la angajamentul membrilor OECD de a promova creșterea economică sustenabilă și incluzivă și la obiectivele lor de a combate schimbările climatice, inclusiv stoparea și inversarea pierderii biodiversității și a defrișărilor”, mai arată sursa citată.