Ce barbarii au făcut soldații ruși într-o grădină zoologică din Ucraina. Cazul poate ajunge la Curtea Penală Internațională

de: Dumitrescu Andrei
04 11. 2022

Trupele rusești au recurs la consumul de animale abandonate de la grădina zoologică din Ucraina devastată de război, potrivit localnicilor.

Salvatorii voluntari au ajuns în satul eliberat Yampil pe 10 octombrie pentru a descoperi o grădină zoologică plină de animale moarte. Se crede că un bizon, un cangur, mai mulți măgari și struți au fost devorați de trupele înfometate ale lui Putin. Două cămile, un cangur și mai mulți purceluși, păsări și lupi au murit, de asemenea, în grădina zoologică.

Imagini de groază arată rămășițele animalelor lăsate să zacă prin grădina zoologică.

Într-un reportaj local de la Espreso TV, lucrătorii voluntari au declarat: „Multe animale au fost mâncate de ruși”, potrivit The Sun.

„Localnicii au spus că au mâncat canguri, nu am găsit încă oasele pentru că sunt foarte multe, sunt împrăștiate peste tot în grădina zoologică. A fost un bizon, alerga în jurul satului, apoi a fost ucis și mâncat. Mai mulți măgari, struții au fost mâncați. Cineva a scăpat, poneii aleargă acum prin zonă, îi evacuăm.”

La sosire, au constatat că lupii de la grădina zoologică fuseseră, de asemenea, închiși în cușcă și se crede că au murit de foame.

Lucrătorii au adăugat: „Situația cu lupii este teribilă. Oamenii spun că au fost îmblânziți. Au murit ținându-și castronul gol în labe, în incinte închise.”

Echipa colectează acum probe care vor fi predate agențiilor de aplicare a legii din Ucraina pentru a stabili infracțiunile împotriva animalelor.

În timpul începutului ocupației, proprietarul grădinii zoologice a fost nevoit să elibereze animalele, deoarece mulți rezidenți au fugit pentru a-și salva viața.

Cele mai multe au fost acum adunate și sunt îngrijite în satul Dnipro, aflat în apropiere. Un urs care a supraviețuit în mod miraculos a fost, de asemenea, salvat de la o grădină zoologică privată din același sat. Când forțele ucrainene au eliberat orașul, nu știau ce să facă cu animalul din cușcă și a fost lansată o misiune de salvare.

După ce a fost tratat pentru rănile sale, ursul a fost poreclit „Yampil”, după numele orașului din care a fost salvat. În dreptul umanitar, există puțină protecție pentru animalele prinse în zonele de război. Dar în ultimii ani s-a făcut un efort pentru a include „ecocidul” în Statutul Curții Penale Internaționale.

Animalele de la grădina zoologică XII Misyatsiv din Demydiv, la periferia Kievului, au petrecut nouă luni închise în timpul conflictului.

Se teme că multe dintre ele au rămas traumatizate de bombardamente, în timp ce grădinile zoologice au fost nevoite să se bazeze pe donații.

Iarna nu va fi blândă cu soldații ruși

Acest lucru se întâmplă în timp ce soldații lui Putin se confruntă cu condiții asemănătoare cu cele suferite în timpul invaziei sovietice eșuate a Finlandei din 1939 sau a atacului nazist eșuat asupra Rusiei din 1941.

În ambele campanii dezastruoase, zăpada a devenit roșie de sânge, în timp ce cadavrele se îngrămădeau, oamenii tremurând de frig în tranșee, iar tancurile se opreau din mers din cauza opririi motoarelor.

În iernile ucrainene, temperaturile pot ajunge până la -31C, iar condițiile medii pot coborî până la -8C – cu viscole capabile să arunce până la 20 de centimetri de zăpadă într-o singură zi.

Și chiar dacă iarna va fi mult mai blândă decât aceste cifre cele mai grave, va fi totuși brutal de grea pentru rușii slab echipați, slab pregătiți și insuficient aprovizionați.

Se crede că rușii ar putea rămâne fără alimente și provizii vitale, la fel ca în timpul Războiului Crimeii.