Rușii se retrag forțat din orașul Donetsk la mai puțin de 24 de ore după ce au anunțat că anexează regiunea

Rușii se retrag forțat din orașul Donetsk la mai puțin de 24 de ore după ce au anunțat că anexează regiunea

Rușii se retrag din Donetsk, potrivit Ministerului rus al Apărării, la doar o zi după anexarea de către Moscova a regiunii care a fost declaarată ilegală de Occident.

Mass-media de stat rusă Rusia-24 a raportat că motivul retragerii Rusiei a fost pentru că „inamicul a folosit atât artileria de fabricație occidentală, cât și informațiile din țările alianței nord-atlantice”. Retragerea marchează cel mai important câștig al Ucrainei de la contraofensiva sa de succes în regiunea de nord-est Harkiv de luna trecută.

Anunțul Rusiei vine la doar câteva ore după ce forțele ucrainene au declarat că au încercuit trupele ruse în orașul, care este situat în districtul Kramatorsk din Donețk. Forțele ucrainene au declarat sâmbătă devreme că au intrat în Stavky, un sat învecinat cu Lyman, potrivit Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al armatei grupării estice a forțelor ucrainene.

„Grupul rus din zona Lyman este înconjurat. Așezările Yampil, Novoselivka, Shandryholove, Drobysheve și Stavky sunt eliberate. Măsurile de stabilizare sunt în desfășurare acolo”, a declarat Cherevatyi într-o conferință de presă televizată sâmbătă dimineața.

Cherevatyi a spus că acțiunile trupelor ucrainene dau tonul pentru a „rupe cursul acestor ostilități”. El a adăugat că au fost „mulți uciși și răniți”, dar nu a putut oferi alte detalii. Şeful administraţiei militare regionale de la Lugansk, Serhiy Hayday, a dezvăluit sâmbătă detalii suplimentare despre ofensiva Lyman, sugerând că forţele ruse s-au oferit să se retragă.

rușii se retrag
Regiunea Donetsk a fost eliberata de catre armata rusa

Yurii Mysiagin, membru al Parlamentului ucrainean și șef adjunct al comisiei parlamentare pentru securitate națională, a făcut referire sâmbătă la mutarea în Stavky prin publicarea unui videoclip pe Telegram care arată un tanc ucrainean urcând pe drum, cu un semn clar care indică regiunea Stavky.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare și împărtășit de șeful de stat major al președintelui Volodymyr Zelensky, arată doi soldați ucraineni stând pe un vehicul militar, atașând steagul cu bandă adezivă de un semn mare cu cuvântul „Lyman”.

Rușii se retrag din regiunea Donetsk

Între timp, presiunea pare să crească asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a folosi arme nucleare pe câmpul de luptă. Ramzan Kadyrov, liderul republicii cecene, într-o declarație furioasă în care a acuzat generalii ruși în urma retragerii din Lyman, a declarat că este timpul ca Kremlinul să folosească toate armele pe care le are la dispoziție.

„După părerea mea personală, trebuie să luăm măsuri mai drastice, inclusiv declararea legii marțiale în teritoriile de graniță și utilizarea armelor nucleare cu randament redus”, a spus Kadyrov pe canalul său Telegram.

La începutul acestei săptămâni, Dmitri Medvedev, care a ocupat funcția de președinte al Rusiei între 2008 și 2012, a discutat despre utilizarea armelor nucleare pe canalul său Telegram, spunând că aceasta este permisă dacă existența statului rus este amenințată de un atac chiar și al forțelor convenționale.

Îngrijorările au crescut brusc că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare după proclamarea lui Putin vineri că Rusia va ocupa aproape o cincime din Ucraina, declarând că milioanele de oameni care trăiesc acolo vor fi cetățeni ruși „pentru totdeauna”.

Anunțul a fost respins ca ilegal de către Statele Unite și multe alte țări, dar se teme că Kremlinul ar putea argumenta că atacurile asupra acelor teritorii constituie acum atacuri asupra Rusiei. În discursul său de la Kremlin, liderul rus a făcut doar o referire trecătoare la armele nucleare, menționând că Statele Unite au fost singura țară care le-a folosit pe câmpul de luptă.

Tot sâmbătă, directorul general al centralei nucleare Zaporojie a fost reținut de o patrulă rusă, potrivit președintelui companiei nucleare de stat Energoatom. Directorul general Ihor Murashov se afla în vehiculul său în drumul de la fabrică când a fost „oprit… scos din mașină și, cu ochii legați, a fost condus într-o direcție necunoscută. Deocamdată nu există informații despre soarta lui”, a declarat Petro Kotin de la Energoatom într-un comunicat.

Kotin a cerut eliberarea lui Murashov și l-a îndemnat pe directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) „să ia toate măsurile imediate posibile pentru a-l elibera de urgență”. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a condamnat „ferm” „detenția ilegală” a lui Murashov, numind-o „o altă manifestare a terorismului de stat din partea Rusiei și o încălcare gravă a dreptului internațional”. Peste noapte, Rusia a lovit Zaporojie cu patru rachete S300, potrivit șefului administrației regionale, Oleksandr Starukh, potrivit CNN.