Ce au înțeles românii din impozitarea progresivă, în cifre exacte: studiul care pune punctul pe i

de: Alexandru Puiu
03 06. 2022

În speranța unei mai bune înțelegeri legate de politicile monetare de pe teritoriul României, actuale și viitoare, Fundaţia Friedrich Ebert România a realizat un studiu la scară largă foarte interesant cu titlul ”Valori și atitudini de tip progresist în România”. Printre altele, efortul statistic vizează impozitarea progresivă, scutirea de impozit pe salariul minim și o eventuală taxă de poluare.

Nu mai puțin de 73% dintre români sunt de acord cu scutirea de impozitare pentru cei care câștigă salariul minim pe economie, dar și cu impozitarea progresivă a veniturilor, respectiv taxarea suplimentară a celor care poluează. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile sondajului de opinie efectuat la comanda Fundației Friedrich Ebert România.

Viziunea românilor asupra măsurilor economice, în statistici

Conform Agerpres, scopul acestui studiu a fost de a explora atitudinile și percepțiile românilor față de o serie de teme, precum impozitarea, salariile, măsurile de protecție socială, politicile de mediu, dar și rolul statului în societate, funcționarea sistemului de educație sau de sănătate.

„Există o susţinere consistentă pentru un spectru larg de politici care pot genera mai multă egalitate socială. Astfel, marea majoritate a respondenţilor ar fi de acord cu mărirea a cel puţin unui tip de impozit dintre cele evaluate. În acelaşi timp, există o susţinere ridicată pentru scutirea de impozitare pentru cei care câştigă salariul minim pe economie (73%), pentru impozitarea progresivă a veniturilor (73%), precum şi pentru impozitarea suplimentară a celor care poluează (73% acord)”, atrag atenția autorii studiului.

În mod mai mult sau mai puțin surprinzător, majoritatea românilor este preocupată de susținerea economică a categoriilor vulnerabile din rândul populației, inclusiv prin politici de locuire favorabile destinate celor care nu își permite locuințe decente.

„La întrebarea în ce măsură statul ar trebui să îi ajute pe cei care au venituri atât de mici încât nu îşi pot permite să închirieze sau să cumpere o locuinţă, 87% îşi exprimă acordul cu o astfel de măsură (în foarte mare măsură şi în mare măsură). 66% din populaţia României consideră că statul ar trebui să plafoneze valoarea chiriilor, în timp ce 26% nu sunt de acord cu o astfel de măsură”, se arată în aceeași analiză.

Tot la nivel de consens, aproape toți românii sunt de acord cu majorarea salariului minim pe economie, 82% sunt total de acord, iar 10% sunt de acord. O altă concluzie interesantă vizează măsurile economice ale statului care, în opinia a 84% dintre respondenți, sunt favorabile pentru bogații din România. Doar 5% sunt de părere că statul îi ajută prea mult pe săraci.

Pe partea de educație, 59% dintre respondenți sunt de părere că sistemul din România favorizează membrii familiilor înstărite în defavoarea celor mai buni, mai talentați. În același timp, consensul este că cei cu probleme de învățare nu sunt ajutați suficient.