Câți români au petrecut pe litoral vacanța de Rusalii, dar la munte: diferența colosală față de anul trecut
În scurta vacanță de Rusalii, peste 60.000 de turişti au fost pe litoral. Au fost cu mult mai mulţi faţă de aceeași perioadă a anului trecut (10.000 de turişti).
Sărbătoarea de Rusalii, cunoscută ca și Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh este una dintre cele mai vechi sărbatori creștine. O primă semnificație a Rusaliilor, în tradiția creștină, este că această sărbătoare este considerată ziua întemeierii Bisericii. Sărbătoarea Rusaliilor este prăznuită la 50 de zile de la Învierea Domnului, atunci când Duhul Sfânt s-a coborat la apostoli. Ziua de Rusalii este considerată ziua intemeierii Bisericii, atunci când s-au convertit la creștinism 3.000 de oameni.
Astfel, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), obţinute în urma consultărilor touroperatorilor specializaţi şi a partenerilor hotelieri, estimările ANAT sunt că pe litoralul românesc s-au cheltuit, în perioada 10 – 13 iunie, circa 150 de milioane de lei.
Ca referință, cele mai aglomerate staţiuni au fost Mamaia – Mamaia-Nord, Eforie Nord, Venus şi Vama Veche.
Vacanța de Rusalii de anul acesta versus cea din 2021
„La acest aflux de turişti a contribuit mult eliminarea totală a restricţiilor, litoralul românesc redevenind o destinaţie dedicată distracţiei, evenimentelor, festivalurilor. Minivacanţa de Rusalii reprezintă încă un pas foarte important de revenire la normalitate a turismului românesc şi marchează, practic, deschiderea sezonului estival”, potrivit ANAT.
Spre exemplu, în Delta Dunării, multe hoteluri şi pensiuni au avut un grad de ocupare de peste 90%, găzduind mii de turişti. De asemenea, românii au mai optat şi pentru zonele de turism rural (Bran-Moieciu, Apuseni, nordul Olteniei – Oltenia de sub munte, Maramureş, Bucovina etc.), turism montan (Predeal, Poiana Braşov, Sinaia) dar şi pentru staţiuni balneare (Băile Herculane, Băile Felix, Călimăneşti-Căciulata).
Conform ANAT, aproximativ 50.000 de români şi-au petrecut minivacanţa în celelalte zone turistice ale României, cu excepţia litoralului. Mai mult, peste 20.000 de turişti au fost pe litoralul bulgăresc, 15.000 în Grecia (în special Halkidiki, Paralia Katerini, Thassos) şi circa 5.000 în Turcia (Bodrum, Kuşadasi, Antalya).