Ce semnificație au Rusaliile. În rândurile de mai jos îți vom spune istoricul, tradițiile și obiceiurile de marea Sărbătoare a Rusaliilor. Ce ai voie să faci în această zi mare, precum și ce este interzis să faci. Ce se spune în popor despre Rusalii și ce trebuie să duci la biserică de această sărbătoare mare.
Sărbătoarea de Rusalii, cunoscută ca și Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh este una dintre cele mai vechi sărbatori creștine. O primă semnificație a Rusaliilor, în tradiția creștină, este că această sărbătoare este considerată ziua întemeierii Bisericii.
Sărbătoarea Rusaliilor este prăznuită la 50 de zile de la Învierea Domnului, atunci când Duhul Sfânt s-a coborat la apostoli. Ziua de Rusalii este considerată ziua intemeierii Bisericii, atunci când s-au convertit la creștinism 3.000 de oameni.
Semnificația Rusaliilor în popor este că această sărbătoare se leagă mai multe superstitii, astfel că oamenii păstrează încă unele tradiții. De Rusalii, credincioșii își împodobesc casele cu frunze sfințite de tei ori de nuc, pentru a se îndepărta astfel duhurile rele, se ung ușile cu usturoi, pentru ca locatarii casei să fie feriți de ghinion tot anul. În plus, o altă tradiție de Rusalii este Dansul Călușarilor. Călușarii în jocul lor de Rusalii bat pământul cu picioarele și cu bățul pentru a alunga spiritele Ielelor care vin să facă rău, scrie News.ro.
Credincioșii sărbatoresc Rusaliile 2022, duminică și luni, respectiv 12 și 13 iunie. Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinții apostoli este o sărbătoare religioasă care mai este cunoscută în popor ca Rusalii sau Duminica Mare.
Este nevoie să readucem aminte românilor care nu știu, ce semnificație au Rusaliile, precum și care sunt tradițiile și obiceiurile de Rusalii. Din nefericire, există români care nu știu semnificația Rusaliilor.
Când s-au împlinit cincizeci de zile de la Învierea Domnului, s-a auzit un tunet pe cer care a străbătut mulțimea adunată la Ierusalim din toată lumea. Atunci, Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu numai peste cei doisprezece apostoli, ci și peste cei șaptezeci de ucenici. Atunci, apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor și să se înteleagă între ei, însă mulțimea a crezut ca s-au îmbătat.
În acel moment, Sfântul Apostol Petru a luat cuvântul în mijlocul mulțimii, iar 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism. De asta se spune că semnificația Rusaliilor este recunoscută ca și ziua întemeierii Bisericii Creștine, pentru că cei 3.000 de oameni au format cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim, fiind nucleul Bisericii de mai târziu.
Creștinii au preluat obiceiul de la romani și au făcut din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una de pomenire a morților.
Astfel, o tradiție importantă de Rusalii este, în unele zone ale țării, să se împartă oale împodobite cu flori și cu un colac deasupra, pentru pomenirea celor decedați. Pe de altă parte, obiceiurile de Rusalii arată că în prima zi de sărbătoare se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.
Tradițiile și obiceiurile de Rusalii mai arată că întrucât Tatăl, Fiul și Sfântul Duh sunt într-o legatură nemijlocită, a doua zi de sărbătoare este dedicată proslăvirii Sfintei Treimi. Rusaliile sunt în credința populară, spiritele celor plecați de pe această lume, numite Iele sau Zâne rele.
De sărbătoarea Rusaliilor, tradițiile și obiceiurile diferă de la zonă la zonă. De această sărbătoare ramurile de tei, soc sau mure au o simbolistică aparte. Se spune că teiul ferește gospodariile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. De Rusalii, flăcăii le aduc de prin păduri să fie sfințite la biserică, iar credincioșii le iau acasa și le pun la icoane.
Tradiția arată că aceste ramuri au puteri vindecătoare până la sărbătoarea de Sânziene. Printre tradițiile de Rusalii din Ardeal se regăsește și obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”. Doamnele sunt stropite cu apa, pentru a fi sănătoase și frumoase tot restul anului. De asemenea, o altă tradiție în unele zone ale țării arată că dacă de Rusalii este timp frumos, toata vara va fi frumoasă și rodnică.
Nu în ultimul rând, cu ocazia sărbătorii de Rusalii românii vor avea două zile libere legale, 12 și 13 iunie însă una dintre acestea pică duminica, zi liberă oricum. Chiar și așa, pentru România urmează o mini-vacanță de 3 zile de Rusalii, dacă se iau în calcul și zilele libere ale weekendului.