Câți bani trimit românii în țară: care sunt cifrele, concret

de: Ozana Mazilu
03 08. 2022

Românii din diaspora sunt un sprijin pentru rudele lor din țară. Tot mai mulți români care au emigrat aleg noi variante de a trimite bani în România.

Astfel, tot mai mulți consumatori folosesc Revolut pentru a trimite bani sub formă de transferuri personale de fonduri către România. Cele mai multe tranzacții sunt realizate de românii din diaspora (+49 % tranzacții de tipul peer2peer în sem. I 2022 vs. sem. I 2021).

Românii trimit bani acasă prin Revolut

Așadar, conform Revolut, cea mai mare sumă totală a tranzacțiilor a fost realizată de categoria de vârstă 25-34 de ani, și anume 207,4 milioane de euro, în timp ce reprezentanții Generației Z (18-24 ani) au marcat un record în ceea ce privește volumul total al transferurilor de bani realizate în sem. I 2022 vs. sem. I 2021.

De asemenea, mai puțin surprinzător este faptul că Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a rămas principala țară-sursă a acestor transferuri, după volumele totale transferate, cu aproximativ 290 milioane de euro. În plus, în Top 5 țări s-au regăsit și Germania, SUA, Olanda și Irlanda.

Economia în ansamblu continuă să câștige din fondurile virate în țară, dar la nivelul micro, al familiilor, sumele s-au redus față de sem. I 2021. Familiile din România au primit transferuri medii/ utilizator în scădere față de anul trecut, iar suma medie/ transfer s-a redus și ea, deși volumul total al fondurilor transferate și numărul tranzacțiilor au fost pe un trend ascendant.

Oamenii s-au adaptat la noile tehnologii, iar portretul unui client Revolut care trimite bani în România poate fi descris astfel: are 25-34 de ani (40% din valoarea totală a fondurilor trimise în România provine de la această grupă de vârstă), locuiește și lucrează în Regatul Unit (62 % din suma totală transferată), trimite familiei sau apropiaților, în medie, 169 euro/ tranzacție.

Mai mult, potrivit datelor comunicate de Eurostat, în 2019 România a beneficiat de o infuzie de bani din străinătate, prin transferuri de fonduri personale, în valoare de 7,3 miliarde EUR (din care aproape 5,6 miliarde EUR din UE). În 2020, suma totală a acestor transferuri s-a redus la aproape 6,7 miliarde EUR, din care aproape 5 miliarde din UE.