Câți bani pun românii deoparte, în plină criză: ne văităm degeaba că o ducem greu, cifrele arată altceva
Deși traversăm un puternic puseu inflaționist, caracterizat de scumpiri în lanț, cu precădere la facturi și mânare, românii reușesc performanța de a face economii.
Când vorbim despre bani puși deoparte, ne referim la depozitele bancare, fiindcă nu putem evalua câți bani a economisit fiecare la saltea sau la ciorap, metodă destul de practicată printre ai noștri, chiar dacă e contraindicată de economiști în vremuri inflaționiste, fiindcă duce la devalorizarea fondurilor.
Astfel, cele mai recente date de la Banca Națională a României (BNR), reliefează faptul că depozitele bancare ale conaționalilor noștri au crescut. Pe scurt și cu alte cuvinte, punem mai mulți bani deoparte, chiar dacă ne plângem cu toții de cât de grele sunt vremurile pe care am ajuns să le trăim.
Ne place să ne văităm că n-avem bani?
Conform datelor BNR, se pare că se înregistrează o creștere a depozitelor în lei, practic a economiilor noastre în monedă națională. Instituția arată că depozitele în lei ale gospodăriilor populației au crescut în luna iulie cu 1,3% față de luna anterioară. Astfel, s-a ajuns la valoarea totală de 159,055 miliarde lei. De asemenea, se consemnează o creștere cu 0,2% (-12,8% în termeni reali) față de aceeași perioadă a anului anterior.
Totodată, ne mai arată banca noastră centrală, depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna iulie 2022 cu 0,8% față de luna anterioară, până la nivelul de 485,216 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 9,7% (-4,6% în termeni reali). Depozitele în lei ale rezidenților, cu o pondere de 62,2% în totalul depozitelor clienților neguvernamentali, au crescut cu 0,3% față de luna iunie 2022, până la 301,963 miliarde lei. Comparativ cu luna iulie 2021, acestea au crescut cu 5,5% (-8,2% în termeni reali).
Totuși, analiza instituției scoate la iveală că ne confruntăm cu o scădere pe segmentul depozitelor în lei ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare). Aici se consemnează o depreciere cu 0,8% (până la 142,908 miliarde lei) față de luna precedentă. Dacă ne referim la luna iulie 2021, vorbim despre o creștere de 12,2% (-2,4% în termeni reali).