Avertismentul BNR care s-ar putea să ne coste scump: plafonarea și compensarea facturilor la energie devine o idee proastă

Avertismentul BNR care s-ar putea să ne coste scump: plafonarea și compensarea facturilor la energie devine o idee proastă

În timp ce autoritățile de la București par să întindă o mână de ajutor unui număr mare de români, prin măsurile de plafonare și compensare la energie electrică, efectele economice ale acelor măsuri s-ar putea să fie mai dureroase pentru noi.

Cristian Popa este membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) și, din această poziție, a explicat faptul că măsurile de plafonare și compensare introduse de Guvernul României, dacă vor rămâne în vigoare în forma actuală, vor costa statul român 40 de miliarde de lei. Suma în sine nu este însă neapărat o problemă, dar mai problematic este că s-ar putea reflecta într-un salt al deficitului bugetar de aproximativ 9% din PIB.

Cât ne costă plafonarea energiei în România, de fapt

Consiliul Fiscal ne spune că realist deficitul este 7% din PIB şi ne mai spune că se bazează pe o cifră relativ redusă de cost al schemei de plafonare şi compensare. Deci, dacă schema de plafonare ar rămâne aşa cum este şi ar costa 40 de miliarde de lei, probabil deficitul ar sări la 9% din PIB”, a spus Cristian Popa, la „Europa Liberă”.

În ceea ce privește creșterile salariale de la bugetari anunțate de Guvern, oficialul BNR are o opinie tranșantă, concluzia fiind clară. Acestea reprezintă o idee proastă și o soluție eronată la problema inflației.„Un şofer frânează şi acela suntem noi, la Banca Naţională. Deja de un an călcăm încet, încet frâna. Însă, pe partea cealaltă, a deficitului fiscal, nu vedem o frânare şi atunci avem un singur şofer cu un singur volan care frânează. Riscul acesta fiscal tot creşte, aş spune, şi nu ne ajută. Acum două luni vorbeam de creşteri de taxe tocmai pentru reducerea deficitului, vorbeam de solidaritate, acum vorbim de creşterea cheltuielilor. Înţeleg că sunt presiuni sociale. Înţeleg că inflaţia îi afectează pe toţi românii, însă ajungem la această disciplină fiscală. Dacă nu o ai, vei crea probleme şi mai mari în viitor”, a afirmat Cristian Popa. Punctual, oficialul a explicat că salariile mai mari ale bugetarilor se vor reflecta într-un deficit mai mare la bugetul de stat.