Casele românilor, în mare pericol: se strâng la buzunar și nu plătesc asigurări, dar riscă să rămână pe drumuri

de: Mădălina Bahrim
04 11. 2022

Puțini români conștientizează că agoniseala lor de-o viață, casa la care au muncit poate de când se știu pentru a o ridica și a o amenaja, se află în mare pericol.

Cei ce nu încheie polițe de asigurare, măcar obligatorii, riscă să-și piardă munca peste noapte și poate să nu reușească niciodată să o recupereze.

Dacă nu ai casa asigurată, ești la mâna hazardului. Aproape în orice moment te poți trezi că vine o viitură, apare un incendiu sau o alunecare de teren și tot ce mai poți face este să fugi cu hainele de pe tine, pentru a-ți salva viața.

Deși avem o lege a asigurărilor de locuință obligatorii, puțini români se conformează. Și mai puțini sunt cei ce optează pentru polițe facultative.

Astfel, în cazul în care nenorocirea ar veni peste noi, milioane de oameni probabil ar rămâne nu doar fără acoperiș deasupra capului, dar nu ar avea dreptul la niciun fel de despăgubire, fie ea cât de mică, ce să reprezinte baza construirii unei noi locuințe.

Românii se zgârcesc și nu plătesc nici măcar o asigurare de bază pentru locuință

Potrivit directorului general PAID România, Nicoleta Radu, care este citată de Agerpres, „în România avem asigurarea obligatorie a locuințelor, care este menită a acoperi cele trei riscuri de impact – cutremur, alunecări de teren și inundație. Este un mecanism accesibil. Polița a fost 8 lei pe luna și cu toate acestea este greu de explicat de ce în România doar 20% din populație are locuințele asigurate. Practic, în România patru din cinci locuințe nu au niciun fel de protecție în față dezastrelor naturale (…) Ne-am dori că aceia care văd expoziția să încheie și o asigurare”.

Conform avertismentului expertei, „evenimentele naturale pot produce pagube. Aceasta mai subliniază că avem suficiente motive să încetăm să mai gândim că nouă nu ni se poate întâmplă. Iată că ni se întâmplă și ni s-au întâmplat în ultimii ani lucruri pe care nu le-am fi gândit niciodată a fi posibile – spune specialista.

„De aceea spun că sunt lucruri care trebuie să ne facă să gândim mult mai mult atunci când avem de luat decizii referitoare la protecția noastră (…)

Trăim într-o lume în care dezastrele au început să devină din ce în ce mai ‘obișnuite’, în ghilimele, adică ne întâlnim cu ele din ce în ce mai des. Și cu toate acestea nu suntem conștienți de impactul acestora asupra noastră. Pe lângă măsurile autorităților (…), există o parte de prevenire care este la îndemână cetățenilor și care se aplică nu în etapă acută a dezastrelor, pe care noi o gestionăm, ci în etapă următoare, de post-dezastru, când nevoile populației se schimbă.Aceste instrumente sunt, printre altele, asigurările”.