28 oct. 2022 | 08:39

Asigurări RCA ieftine pentru șoferii români, care este soluția: s-au majorat toate, chiar și la cei cu experiență

AUTO
Asigurări RCA ieftine pentru șoferii români, care este soluția: s-au majorat toate, chiar și la cei cu experiență

Cele mai recente prețuri la asigurările RCA vor determina tot mai mulți șoferi să renunțe la confortul mașinii personale și să apeleze la transportul în comun. Află cum poți beneficia de asigurări RCA mai ieftine, fără a fii nevoit să scoți mii de lei din buzunar.

Indiferent că ești un șofer care nu a avut daune în ultimii ani, reînnoirea poliței RCA te poate determina să scoți mult mai mulți bani din buzunar față de cât aniticipai inițial. Cele mai recente prețuri la asigurările auto ne arată că ofertele pieței sunt cu mult peste valoarea pe care legea în vigoare o permite.

Așadar, legea arată că asigurații care primesc de la cel puțin trei companii asiguratoare oferte pentru 12 luni ale căror prime RCA sunt cu 36 de procente mai mari decât tariful de referință, aceștia sunt considerați șoferi cu risc ridicat și se pot adresa Biroului Asiguratorilor Auto care va alege un asigurator ce le va vinde o poliță la un preț în limitele legale.

City Insurance a fost compania lider de piață al asigurărilor RCA care a intrat în faliment, astfel că peste trei milioane de șoferi au fost nevoiți să își reînnoiască polița RCA. Atunci au trăit surpriza când au constatat că deși nu avuseseră accidente în trafic în ultima perioadă, prețurile erau considerabil mai mari.

În urma unei cercetări a jurnaliștilor de la HotNews.ro, aceștia au dat exemplul unui bărbat care, deși nu avea accidente în trafic, a fost considerat un asigurat cu risc ridicat. Acesta deșine o mașină marca Opel, cu motorizare diesel din 2006 și o putere cilindră de 1686 cmc.

Prețurile variau între 1.156 de lei la Euroins și peste 2.100 de lei la Groupama. Astfel, bărbatul era nevoit să apeleze la BAAR, într-un final ajungând să cumpere o poliță RCA la Grawe pentru care a plătit suma de 1.400 de lei.

Anul a trecut, astfel că bărbatul a ajuns din nou la reînnoirea poliției RCA. Cu toate că nu a făcut accidente în tot acest timpul, el este considerat asigurat cu risc ridicat și este nevoit să plătească și mai mult pentru o asigurare pe o perioadă de 12 lni.

Dacă la Grawe asigurarea l-ar costa 1.430 de lei, la Euroins aceasta ajunge la 3.400 de lei. Singura sa soluție este aceea de a apela la BAAR pentru a oține un RCA mai ieftin, situație la care cu siguranță mulți șoferi vor ajunge. Acest lucru are de-a face cu politicile companiilor care oferă anumite prețuri în funcție de categoria din care fac parte asigurații.

Cum să obții prețuri la asigurări RCA mai ieftine

Generali este o altă companie care preia obiceiul Euroins, acela de a mări de câteva ori tariful față de cel mai mic preț al pieței. Reporterii HotNews.ro au luat legătura cu reprezentanții companiei Euroins pentru a afla de ce prețurile diferă în cazul unor șoferi.

„Euroins se angajează să gestioneze corect riscurile și să aplice o viziune pe termen lung. De aceea, Euroins continuă să își echilibreze portofoliul RCA de o manieră sustenabilă și constantă contribuind la stabilizarea, competitivitatea și echilibrul pieței de RCA. Cifrele actualizate și prezentate acum câteva zile sunt un semn că piața asigurărilor se stabilizează într-o distribuție mai echilibrată pe RCA, unde Euroins deține o poziție stabilă și puternică”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Euroins România.

Cu toate acestea, un truc în a obține o asigurare mai ieftină vine chiar de la un broker de asigurări. Prețul unei asigurări depinde de vârsta șoferului, oraș, istoricul daunelor, puterea mașinii și alte criterii. Așadar, pentru a obține un preț mai bun, atunci când intri pe site-ul asiguratorului, schimbă orașul de rezidență.

Reporterii sursei citate au făcut acest experiment și au ales Cluj-Napoca. Astfel, pentru cazul bărbatului mai sus menționat, reporterii au reușit să obțină o poliță de la Euroins contra sumei de aproximativ 950 de lei, în comparație cu peste 3.000 de lei cât ar fi trebuit să plătească pentru București.

Acest lucru poate fi întâlnit și în cazul altor companii de asigurări. Brokerii de asigurări au explicat de ce prețul este diferit în funcție de oraș.

„15% din încasările asigurătorilor RCA sunt din zona București, dar aceeași șoferi cu domiciliul în Capitală generează 40% din total daune RCA. În plus asigurătorii au probleme cu acele service-uri auto care folosesc tarife de 450-480 lei ora de manoperă când media în piață este de 250 de lei. Toate acestea se reflectă în prețurile mai mari la RCA pentru cei care locuiesc în București”, a declarat pentru HotNews.ro un broker.