Casa scoasă din filmele horror: cum a fost declarată bântuită de către autorități
Conform legii, această casă este plină de fantome.
Sondajele au arătat că oamenii sunt de fapt încurajați să cumpere o casă dacă se spune că aceasta este bântuită, chiar dacă fantomele nu sunt reale și (de cele mai multe ori) se dovedesc a avea o explicație perfect rațională. Un astfel de sondaj a constatat că aproximativ o treime dintre oameni sunt dispuși să cumpere o casă „bântuită”, deși aproximativ 85% s-ar aștepta la o reducere mare la prețul cerut. O analiză a pieței din Marea Britanie a constatat că oamenii care vindeau case presupuse bântuite au fost nevoiți să scadă prețurile cu aproximativ 17% pentru a realiza o vânzare.
Deci, vânzătorii trebuie să dezvăluie dacă proprietățile lor sunt pline de entități paranormale care nu pot exista conform vreunei teorii științifice? Ei bine, în unele cazuri, da, așa cum a descoperit un vânzător când a fost dat în judecată pentru că nu a dezvăluit presupusa activitate paranormală din casa sa din New York.
În anii 1970, Helen și George Ackley s-au mutat într-o casă din Nyack, New York, casă care au realizat că este bântuită. În următoarele trei decenii, cuplul a susținut că în fiecare dimineață au fost treziți de patul care tremura singur și că au văzut o fantomă. Casa a devenit notorie în cartier și chiar a ajuns să fie prezentată în Readers’ Digest. Când au decis să vândă casa în 1990, au ales să nu-l informeze pe noul cumpărător.
Jeffrey și Patrice Stambovsky, locuitorii din afara orașului care au cumpărat proprietatea, au descoperit că noua lor proprietate era considerată bântuită și au încercat să renunțe la înțelegere. În acest moment, familia Ackley a încercat să-și păstreze depozitul, ceea ce a dus la procesul intentat de către Stambovsky.
„Reclamantul, spre groaza lui, a descoperit că imobilul pe care a vrut să-l cumpere avea reputația pe scară largă de a fi bântuită de fantome, despre care se spune că a fost văzută de către vânzător și de membrii familiei acestuia în nenumărate rânduri în ultimii nouă ani”, se arată în rezumatul neobișnuitului caz jucidiar.
În hotărârea sa, statul New York a afirmat că „bântuirea” – datorită naturii sale publice – a afectat valoarea de revânzare a proprietății și, prin urmare, ar fi trebuit să fie dezvăluită cumpărătorului. S-a considerat că soții Stambovsky și-au făcut diligența, în ciuda faptului că nu au verificat casa de fantome înainte de a plasa depozitul.
„Faptele neobișnuite ale acestui caz, așa cum sunt dezvăluite de dosar, justifică în mod clar acordarea unei scutiri echitabile cumpărătorului care, în calitate de rezident al orașului New York, nu poate fi familiarizat cu folclorul satului Nyack”, se arată în decizie, înainte de a ajunge la partea cu adevărat ciudată: declararea casei bântuită legal.
Who you gonna call?
„Nefiind un „localnic”, reclamantul nu a putut afla cu ușurință că locuința pe care a vrut să o cumpere este bântuită. Dacă sursa aparițiilor spectrale văzute de vânzător este parapsihică sau psihogenă, raportând prezența lor atât într-o publicație națională ( Readers’ Digest) și presa locală (în 1977 și, respectiv, 1982), inculpatul este împiedicat să le nege existența și, de drept urmare, casa este bântuită”.
În ceea ce a fost în mod clar o încercare de a face cazul și mai ciudat, instanța a continuat să citeze melodia din Ghostbusters.
„Din perspectiva unei persoane aflate în poziția de reclamant aici, apare o problemă foarte practică în ceea ce privește descoperirea unui fenomen paranormal: „Who you gonna’ call?”, așa cum se întreabă un cântec din filmului „Ghostbusters”,” apare în document.
În general, în SUA, nu trebuie să dezvălui bântuieli atunci când îți vinzi casa, mai ales dacă aceste „bântuiri” sunt private pentru tine și, de exemplu, nu ai informat presa locală. Cu toate acestea, în multe state, este posibil să trebuiască să declari case care sunt „stigmatizate” într-un mod care poate afecta valoarea de revânzare.
În California, vânzătorii sunt obligați să dezvăluie decesele pe proprietate care au avut loc în ultimii ani. În alte state, nu trebuie să dezvălui aceste informații dacă nu ți se cere.