18 mai 2022 | 20:37

Biserica blestemată din mijlocul Bărăganului: cum a devenit o țintă pentru vânătorii de fantome

CHESTII
Biserica blestemată din mijlocul Bărăganului: cum a devenit o țintă pentru vânătorii de fantome

Aflată în inima Bărăganului, biserica blestemată a devenit punct de atracție pentru vânătorii de fantome. Află întreaga legendă a lăcașului de cult în care s-ar afla spiritele celor uciși în timpul războiului.

Mai multe legende au luat naștere cu privire la lăcașul de cult în preajma căruia a avut loc un adevărat masacru în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Localnicii satului ocolesc biserica de teama blestemului care ar fi fost aruncat de către soldații naziști asupra bisericii.

Legenda spune că militarii au fost uciși chiar în biserică, lucru care i-a ținut departe pe credincioșii satului. În prezent, ruinele acestei biserici mai sunt vizitate doar de către vânătorii de fantome. Biserica a început să se degradeze din cauza lipsei fondurilor de reabilitare, iar oamenii au mutat satul pe deal, părăsind lăcașul de cult.

Biserica ,,Cuvioasa Paraschiva” – Ivănești (Foto: Ziarul Metropolis)

Cândva, cea mai frumoasă biserică a Bărăganului a ajuns astăzi doar o umbră a ceea ce era altădată. Această biserică datează din anul 1848, potrivit Direcției Județene de Cultură Ialomița. Această biserică se regăsește pe malul drept al râului Ialomița.

Legendele afirmă că în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, soldații nemți fugeau de ruși, ascunzându-se în biserica „Cuvioasa Paraschiva”. Cu toate că s-au rugat să scape cu viață, rugăciunile lor nu au fost ascultate, fiind uciși de către inamici, sub privirile îngrozite ale localnicilor satului Ivănești.

Biserica blestemată a ajuns punct de atracție pentru pasionații de paranormal

Tot localnicii sunt cei care afirmă că sufletele acestora bântuie biserica. De-a lungul ultimelor decenii, doar biserica a fost cea care mai aducea aminte de vechiul sat, ultima slujbă având loc aici în urmă cu două decenii. Cu toate că localnicii au încercat să o reabiliteze, natura s-a făcut stăpână peste așezare.

Interior Biserica ,,Cuvioasa Paraschiva” – Ivănești

Interior Biserica ,,Cuvioasa Paraschiva” – Ivănești (Foto: Ascosilasciti.com)

Abandonarea bisericii nu s-a datorat doar lipsei fondurilor și mutării satului, ci și pe baza legendei anterior menționate. Soldații germani ar fi blestemat astfel lăcașul de cult pentru că nu i-a protejat. Cei pasionați de fenomene paranormale au luat cu asalt locul, biserica fiind denumită „Biserica dracilor care vorbesc nemțește”.

De asemenea, se spune că acolo este locul unde „oameni dubioși vin să practice ritualuri satanice”. Sătenii au ajuns astfel să renunțe la ideea de a reabilita biserica și au construit alta, iar în anul 2011 era sfințit noul lăcaș de cult.