Cartea de identitate electronică, un vis frumos: de ce fug românii de ea

de: Ozana Mazilu
15 02. 2022

Cartea de identitate electronică, ce va înlocui actualul buletin, întârzie să apară. Iată care sunt motivele.

Conform Hotnews, după 7 luni de la proiectul pilot lansat în județul Cluj, au fost emise doar 1.272 de cărți de identitate electronice. Legea prevede ca aceste acte să fie eliberate, eșalonat, în maxim 18 luni de la emiterea primei cărți electronice de identitate.

Cu toate acestea, MAI spune că nu a finalizat toate testele, nu poate estima când se termină proiectul pilot și nici când va elibera actele în restul țării.

Proiectul pilot privind cartea electronică de identitate a fost lansat la Cluj în data de 2 august 2021. Atunci, autoritățile au spus că această perioadă de teste va dura șase luni, urmând ca ulterior, până la finele anului 2022, toate serviciile de evidență a populației din țară să poată emite aceste carduri.

Cartea de identitate electronică, în așteptare

Cartea de identitate electronică va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.

„În prezent cartea electronică de identitate se eliberează cetățenilor români care au domiciliul în municipiul Cluj-Napoca și depun cererea în vederea obținerii acesteia la direcția de evidență a persoanelor din localitatea enunțată mai sus. Până în prezent în Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP) au fost înregistrate un număr de 1.350 de cereri pentru eliberarea unei cărți electronice de identitate, fiind emise un număr de 1.272 documente electronice”, se arată în răspunsul DEPABD, conform aceleiași surse.

Extinderea activității pentru eliberarea cărții electronice de identitate la nivelul celorlalte localități se va face, în termenul enunțat la pct. I.2, de îndată ce proiectul pilot va fi finalizat.

Însă nu există, la acest moment, o estimare cu privire la data finalizării proiectului pilot.

Noile cărți de identitate au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile care se află și pe actualele buletine, vor avea și un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Vor fi și alte elemente de siguranță care se regăsesc și pe cărțile de identitate din alte țări europene. Efortul din spatele acestei tranziții s-a făcut pentru că buletinele clasice românești sunt cel mai ușor de falsificat, conform polițiștilor.