Buletinele electronice intră în circulație: când pui mâna pe noile acte de identitate în România

Buletinele electronice intră în circulație: când pui mâna pe noile acte de identitate în România

Românii vor începe să facă tranziția către buletine electronice mai repede decât ai crede. După lungi dezbateri legate de conținutul lor, acestea vor intra în circulație peste câteva zile.

În luna septembrie a acestui an, primele cărți de identitate în noul format vor fi livrate titularilor. Informația a fost confirmată de ministrul Afacerilor Internet, Lucian Bode la finalul zilei de ieri. Cu alte cuvinte, în aproximativ o săptămână, primele astfel acte electronice vor intra în circulație.

Buletinele electronice, din septembrie

„La data de 2 august a fost iniţiat proiectul pilot, de la care noi aşteptăm să genereze informaţii necesare pentru stabilirea programului de extindere şi generalizare a editării cărţii electronice de identitate. În cadrul proiectului pilot au fost realizate următoarele activităţi până în acest moment: de la data de 2 august până pe 18 august au fost preluate un număr de 100 de cereri de eliberare a cărţii electronice de identitate.

Timpul de soluţionare a unei cereri de eliberare a cărţii electronice de identitate noi l-am proiectat în acest program pilot undeva la 20 de minute. Fac menţiunea că până în prezent nu a fost depăşit termenul de 15 minute. Aşadar, avem răspuns la în cât timp putem să preluăm o cerere – 15 minute. Cererea pentru emiterea cărţii de identitate se generează automat, nu necesită a fi completată de către cetăţean”, a spus Lucian Bode.

În teorie, conform ministrului, aplicația de programare a solicitantului suportă un ritm de 15 cereri pe zi. Aceasta este concluzia după numeroase teste tehnice între structurile implicate.

Dacă ești curios ce s-a mai întâmplat cu dezbaterile legate de gen și sex, noul buletin va avea formulare ”gen”. În schimb, documentul va părea mult mai românesc decât înainte. ”Toate părţile interesate au agreat ca pe cartea electronică de identitate simplă să avem steagul, iar pe cartea electronică de identitate ca document de călătorie să avem steagul UE, în centru România şi stema României. Din acest punct de vedere, eu cred că a fost o temă falsă că nu avem steagul, că n-am avut discuţii”, a subliniat ministrul.

Legal, genul în România va fi definit doar ca masculin și feminin, fără vreo altă opțiune. ”Am avut aceste discuţii din noiembrie 2020 până în martie 2021 şi de comun acord am agreat că în traducerea regulamentului european gender înseamnă gen, dar ca să nu avem absolut nicio discuţie pe această temă, am scris explicit în Hotărârea de Guvern că în România prin gen se înţelege masculin şi feminin.

Este foarte bine că avem aceste dezbateri publice, de aceea avem şi acest proiect pilot, să vedem ce disfuncţionalităţi apar între instituţiile care colaborează în emiterea acestui document şi dacă cei care n-au avut o părere din noiembrie până în martie au acum o părere şi spun răspicat că trebuie să schimbăm ceva, se poate schimba”, a concluzionat ministrul de Interne.