Care e, de fapt, adevărul de pe piața muncii din România: demisionează românii?

de: Mădălina Bahrim
24 01. 2022

În ultimele săptămâni, se vorbește tot mai intens despre un fenomen foarte răspândit, în special pe piața muncii din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre faptul că milioane de angajați își dau demisia în această perioadă, iar această tendință începe deja să-și facă simțită prezența și la noi în țară.

Conform celor mai recente analize realizate pe piața muncii din România, se pare că numărul demisiilor a fost, în 2021, în jurul cifrei de 450.000. Vorbim despre o creștere cu 60% față de nivelul înregistrat în primul an al crizei sanitare.

Datele oficiale publicate de Hotnews indică faptul că din totalul demisiilor, 96% vin din mediul privat și doar 4% de la angajații de la stat.

„Potrivit unui studiu făcut pe 9 milioane de angajați din 4.000 de companii global, ratele de demisie sunt cele mai mari în rândul angajaților aflați la mijlocul carierei, iar cele mai multe demisii sunt în industria tehnologiei și a sănătății”, precizează sursa citată.

Din nefericire, cei mai mulți analiști estimează că suntem la începutul acestui val și că vom vedea și la noi, la fel ca în SUA, intensificarea acestui fenomen.

Banca Centrală Europeană neagă evidența

În pofida faptului că aceste cifre sunt suficient de grăitoare pentru a ne contura un scenariu foarte plauzibil de demisii în masă, șefa Băncii Centrale Europene (BCE) neagă acest fenomen și susține că Europa nu este afectată de acest curent prezent pe piața muncii americană.

Christine Lagarde susține sus și tare faptul că rata de participare pe piața muncii are un nivel comparabil cu cel de dinainte de izbucnirea actualei crize sanitare globale.

„Când mă uit la piața muncii, nu trecem prin niciun fel de situație de tipul Marea demisie, iar datele referitoare la rata de participare pe piață muncii sunt foarte apropiate de nivelul pre-pandemic”, a afirmat Lagarde la evenimentul Agenda Davos, moderat de CNBC.