Când au aflat serviciile secrete occidentale despre planul Rusiei de invadare a Ucrainei? Cum au acționat după informație
Serviciile secrete occidentale știau despre intenția Rusiei de a invada Ucraina încă din vara anului 2021, potrivit unui oficial al serviciilor citat de BBC. „În vară, am văzut un mic grup de înalţi oficiali ruşi care plănuiau o invazie pe scară largă. De obicei, serviciile secrete nu-şi dezvăluie datele, dar pe măsură ce invazia se apropia, ofiţerii de informaţii occidentali au luat o decizie fără precedent: să spună lumii ce ştiau“, a explicat el. Mai multe detalii, în continuare.
Când au aflat serviciile secrete occidentale despre planul lui Putin de a invada Ucraina
Un oficial al serviciilor secrete a declarat pentru BBC că intenția președintelui rus, Vladimir Putin, de a invada vecina pro-europeană era deja cunoscută de serviciile secrete occidentale încă din vara anului 2021.
Potrivit sursei, „cu câteva luni mai devreme, serviciile au tras un semnal de alarmă şi au încercat să oprească războiul, a cărui amploare fusese confirmată în mod repetat“.
BBC mai notează că originea exactă a informațiilor rămâne secretă, oficialii declarând că au obținut-o din „diverse surse“.
„Colectarea şi analiza datelor a fost o sarcină comună a Statelor Unite şi a Regatului Unit. Originea exactă a informaţiilor rămâne secretă, dar oficialii susţin că au obţinut-o din diverse surse“, arată sursa citată.
În luna februarie, un mic grup de ofiţeri de informaţii făceau noaptea albă timp de săptămâni. Ei văzuseră informațiile cu privire la război și știau că dacă Rusia va invada Ucraina, acest lucru se va întâmpla la primele ore ale dimineții.
Citește și: Joe Biden a dezvăluit planul lui Putin: „A crezut că poate diviza NATO“
Din culisele spionajului
Totul părea ireal chiar și atunci când a venit vestea, pe 24 februarie. „Mi-a fost greu să cred că se întâmplă până când m-am trezit devreme în acea dimineaţă şi am pornit radioul“, a declarat oficialul.
Luni de zile au fost trase semnale de alarmă.
„În ziua aceea, oamenii cu care a relaţionat au trecut de la «De ce eşti atât de isteric» la «De ce nu ai fost mai isteric?»“, spune oficialul.
Un alt oficial de informații a declarat că „nu a fost nicio satisfacție să ți se dovedească că ai avut dreptate“. Totuși, aceștia au simțit măcar că au încercat să împiedice un război, despre amploarea căruia au avertizat luni de zile.
În perioada premergătoare războiului, precum și în săptămânile de după începerea conflictului militar, serviciile de informaţii americane şi britanice au făcut publice unele dintre cele mai bine păstrate secrete strânse de ei, ca parte a unei campanii fără precedent.