Planul lui Putin, dezvăluit de un fost comandant NATO: „Vrea control asupra Europei de Est și destrămarea Alianței“

Planul lui Putin, dezvăluit de un fost comandant NATO: „Vrea control asupra Europei de Est și destrămarea Alianței“

Un fost comandant NATO dezvăluie planul președintelui rus, Vladimir Putin. Potrivit generalului în rezervă, Wesley Clark, prin invadarea Ucrainei, liderul de la Moscova are ca principal obiectiv controlarea estului Europei. „Vrea să controleze Europa de Est și să destrame NATO“, spune el. În plus, Putin vrea să „perturbe sistemul internaţional“ şi să „dezarmeze“ „emoţional şi moral“ Occidentul. Mai multe detalii, în continuare.

Un fost comandant NATO dezvăluie planul lui Putin

Un fost comandant NATO a declarat, în cadrul unui interviu acordat CNN, că obiectivul lui Vladimir Putin în ceea ce privește invadarea Ucrainei este căpătarea controlului asupra estului Europei.

Generalul în rezervă Wesley Clark, fost comandant suprem al forţelor aliate NATO (1997-2000), a afirmat pentru sursa citată că liderul rus vrea să „perturbe sistemul internaţional“ şi să „dezarmeze“ „emoţional şi moral“ Occidentul, făcându-l să creadă că ambiţiile sale nu trec dincolo de Ucraina.

Analistului militar a mai spus că Putin vrea să ocupe Ucraina, după care statele baltice, cu scopul de a „consolida Europa de Est“. „Vrea să destrame NATO“ și mai vrea, de asemenea, ca Statele Unite „să iasă din joc“, spune Clark.

„Ucraina este doar câmpul actual de luptă. Iar dacă ucrainenii înving Rusia pe acesta, totul urmează să se schimbe. Aşadar cel mai bun mijloc de a proteja NATO şi sistemul internaţional este să oferim Ucrainei asistenţa de care spune că are nevoie şi astfel să le permitem să gestioneze Rusia pe câmpul de luptă“, a declarat el.

Citește și: Alexandr Lukașenko a dezvăluit, din greșeală, planul lui Putin privind invadarea Ucrainei. Harta care arată direcțiile de atac

Ucrainenii „au nevoie de combustibil“

Fostul comandant NATO este de părere că SUA și Alianța ar trebui să sporească şi să includă în ajutorul militar pentru Ucraina şi armament greu, cum ar fi avioane de luptă.

„Nu rachete antitanc Javelin, şi nu rachete antiaeriene Stinger, care sunt bune pentru apărarea oraşelor. Au nevoie de tancuri, au nevoie de artilerie mobilă, au nevoie de multă muniţie. Au nevoie de combustibil, au nevoie de reparaţii. Nu avem asta pentru ei“, a spus el.

Stetele baltice sunt în pericol?

Și Mihail Hodorkovski, oligarh rus și unul dintre cei mai aprigi critici ai lui Vladimir Putin, spune că liderul rus are ca țintă statele baltice.

„Sunt absolut convins că, dacă decide că a câștigat în Ucraina, acesta nu va fi ultimul său pas, ultimul război. Următorul pas va fi în țările baltice. Următorul pas va fi în țările baltice. Propagandiștii săi au început deja să pregătească societatea rusă pentru un atac asupra unor țări membre ale NATO. Ei vorbesc despre asta constant. Este o pregătire a opiniei publice pentru asta“, a declarat Hodorkovski.

Citește și: