Calitatea vieții în România: care este speranța de viață în țara noastră

de: Ozana Mazilu
29 06. 2022

Pandemia a dus la o scădere semnificativă a speranței de viață în întreaga Europă. Speranța de viață la naștere în România este printre cele mai mici din Europa. Aceasta a scăzut puternic în anii pandemiei. Mai exact, până la 72,9 ani.

Speranţa de viaţă la naştere se traduce ca fiind numărul mediu de ani pe care un nou-născut i-ar trăi dacă ar fi expus la condiţiile actuale de mortalitate pe tot parcursul vieţii sale. În fiecare an, Uniunea Europeană publică o analiză intitulată Starea Sănătății în UE. Ultimele două ediții au fost influențate de pandemia de Covid-19 în aproape fiecare țară a blocului comunitar.

Speranța de viață în România e îngrijorătoare

Conform Biroului de Statistică al UE, pandemia a avut un efect negativ asupra speranţei de viaţă la naştere. Aceasta a scăzut în aproape jumătate din statele membre ale UE, comparativ cu anul 2020.

Speranța de viața de la noi s-a întors așadar la nivelul înregistrat în urmă cu 14 ani. România se află în grupul țărilor cu cele mai mici valori din Uniunea Europeană în ceea ce privește speranța de viață la naștere, iar pandemia a accentuat acest fenomen, conform Digi 24.

Ca referință, în 2019, speranța de viață la naștere a fost de 75,6 ani, iar anul trecut scăzuse cu 2,7 ani, până la 72,9. Asta înseamnă dublu față de media europeană. Acest lucru se întâmplă în timp ce nivelul mediu al speranței de viață din țările Uniunii a fost anul trecut de 80,1 ani.

Italia și Suedia sunt țări cu unele dintre cele mai mari speranțe de viață din blocul comunitar, 82,9, respectiv 83,2 ani. Cu toate acestea, un raport publicat de Monitorul Social arată că în țările dezvoltate, scăderea din 2020 a fost parțial recuperată un an mai târziu.

Dar România nu a recuperat. Analiza mai arată că femeile din Uniunea Europeană trăiesc, în medie, cu 5, 6 ani mai mult decât bărbații, în timp ce în România diferența e chiar mai mare, de 7,3 ani.