Câștigătorii Oscarului trăiesc mai mult: ce arată ultimele studii

Câștigătorii Oscarului trăiesc mai mult: ce arată ultimele studii

Este adesea considerat cel mai prestigios premiu din industria cinematografiei, iar acum un nou studiu sugerează că dacă câștigi unui Oscar, s-ar putea să trăiești mai mult.

Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au creat un model bazat pe o analiză a 2.111 actori care au fost nominalizați la Oscar din 1929 până în 2020 sau au apărut alături de un actor nominalizat. Modelul lor sugerează că actorii câștigători în viață ar fi posibil să moară la 81,3 ani.

Cu toate acestea, actorii nominalizați care nu au câștigat nimic este de așteptat să trăiască doar până la 76,4, în timp ce co-starurile nenominalizate este probabil să trăiască doar până la 76,2.

„Actorii și actrițele câștigători de premiile Academiei arată o asociere pozitivă între succes și supraviețuire, sugerând importanța factorilor comportamentali, psihologici sau a altor factori de sănătate modificabili care nu au legătură cu sărăcia”, au scris cercetătorii în studiul lor, publicat în PLOS ONE.

Speranța de viață a câștigătorilor de Oscar a fost foarte dezbătută de ani de zile, ultimul studiu pe această temă – realizat în 2005 – sugerând că cei care au câștigat Oscar trăiesc cu aproape patru ani mai mult.

În noul lor studiu, Donald Redelmeier și echipa sa de la Universitatea din Toronto au propus să ofere o estimare mai precisă. Echipa a studiat 934 de actori nominalizați pentru un premiu al Academiei din 1929 până în 2020, precum și actori cu care au fost în filme pentru comparație.

„Pentru fiecare individ am identificat, de asemenea, un alt membru al distribuției care a jucat în același film cu cel nominalizat, cu cea mai apropiată potrivire posibilă în funcție de vârstă și potrivire exactă în funcție de sex”, au explicat cercetătorii.

De exemplu, Meryl Streep a fost inclusă în analiză, fiind nominalizată la un premiu pentru actrița principală în 1988, pentru interpretarea din filmul „Ironweed”. Margaret Whitton a fost, de asemenea, inclusă în studiu. Whitton era cu doar un an mai tânără decât Streep și a jucat și în Ironweed, dar nu a fost nominalizată la Oscar.

De ce trăiesc mai mult actorii care au câștigat Oscar

Dintre cei 2.111 actori studiați, 1.122 au murit până la 1 iulie 2020. Vârsta medie la deces pentru câștigători – de 77,1 de ani, iar pentru nominalizați a fost de 73,7 de ani. Cu toate acestea, cercetătorii recunosc că speranța de viață a crescut de la înființarea premiilor Oscar în 1929.

Pe baza acestor cunoștințe, echipa a creat un model statistic pentru a evalua speranța medie de viață a câștigătorilor de Oscar astăzi, dezvăluind o diferență de peste cinci ani între câștigători și co-staruri. Descoperirile lor sugerează că câștigătorii care trăiesc astăzi vor muri la 81,3 de ani, nominalizații la 76,4 de ani și co-starurile la 76,2 de ani în medie.

„Speranța de viață crescută a fost mai mare pentru persoanele care au câștigat în ultimii ani, la o vârstă mai fragedă și cu mai multe victorii”, se arată în studiu.

În timp ce motivul descoperirilor rămâne neclar, cercetătorii au mai multe teorii. O interpretare este că statutul social al câștigării unui Oscar poate contribui la sănătatea celebrităților: „Câștigătorii tind să mănânce corect, să facă exerciții fizice în mod constant, să doarmă regulat, să evite consumul abuziv de droguri și să urmeze idealurile unui stil de viață prudent”, au scris cercetătorii.

În mod alternativ, mecanismele psihosociale ar putea fi în joc, potrivit echipei: „Câștigătorii premiilor Academiei pot fi capabili să evite ceva stres printr-un control mai mare”, au scris ei. „Premiul, în special, ar putea menține liniștea sufletească”.

În general, cercetătorii speră că descoperirile vor ajuta la dezlegarea misterului factorilor care contribuie la speranța de viață: „Descoperirile privind longevitatea observate în studiul nostru, desigur, nu înseamnă că oamenii ar trebui să ia lecții de actorie pentru a-și îmbunătăți sănătatea sau premiile ar trebui acordate de către medici”, au concluzionat ei. „În schimb, datele sugerează că succesul major ar putea contribui la comportamentul indivizilor în moduri care ar putea atenua uzura care se poate acumula de-a lungul anilor”.

Citește și: