Călătoria spre Marte ar putea fi problematică: ce au descoperit cercetătorii, cum le-au dat planurile peste cap
Potrivit unui nou studiu alarmant, deși încă nerevizuit, astronauții care ar efectua o misiune cu echipaj pe Marte s-ar confrunta probabil cu niveluri devastatoare de radiații – chiar și dacă ar purta scuturi metalice de protecție.
Pentru a examina în mod realist cu câte radiații cumulate s-ar confrunta astronauții, oamenii de știință și-au bazat cercetările pe o misiune cu echipaj de 1.000 de zile – 600 de zile de timp de călătorie, 400 de zile pe suprafața marțiană.
După cum raportează New Scientist, munca a fost parțial inspirată de decalajul de gen în cercetarea radiațiilor spațiale. Cele mai multe studii din domeniu s-au concentrat pe corpurile masculine – NASA, de fapt, trimite pentru prima dată în acest an manechine de testare cu anatomie feminină în spațiu.
Astronauții ar fi iradiați pe Marte
Având în vedere acest lucru, oamenii de știință au fost siguri că vor include modele virtuale cuprinzătoare ale anatomiei masculine și feminine în studiul lor. Aceste modele au fost apoi testate cu radiații cosmice simulate, inclusiv cele cauzate de erupțiile solare, și studiate folosind software-ul de urmărire a particulelor, utilizat de obicei în cercetarea acceleratorului de particule.
Așadar, în ceea ce privește dacă astfel de misiuni ar fi sigure sau nu, rezultatele au fost, din păcate, în favoarea „nu”.
După ce au analizat impactul misiunii simulate de 1.000 de zile asupra a peste 40 de părți ale corpului și organelor modelate digital, cercetătorii au stabilit că majoritatea organelor individuale examinate conțineau niveluri de radiații de peste un Sievert. După cum raportează New Scientist, majoritatea agențiilor spațiale din întreaga lume stipulează că niciun astronaut nu ar trebui să fie expus la peste un sievert de radiație pe parcursul întregii cariere, în timp ce NASA susține că 0,6 sievert ar trebui să fie maxim.
Deoarece studiul nu a fost încă revizuit, niciuna dintre aceste date nu este complet sigură. Dar dacă în cele din urmă se adeverește, omenirea are cu siguranță câteva măsuri de protecție pe care trebuie să le descopere înainte ca orice astronauți – să nu mai vorbim de întreaga umanitate – să poată ajunge în siguranță către vecinul roșu prăfuit al Pământului.