Căderea teatrului din Mariupol. Oamenii erau pregătiți pentru „ceva teribil”
Se spune că civilii ies în viață din ruinele unui teatru care, potrivit autorităților ucrainene, a fost bombardat de Rusia în orașul Mariupol. În ciuda imaginilor cu devastările de la fața locului, mulți dintre cei care se adăposteau acolo se crede că au supraviețuit într-un subsol care a rezistat atacului de miercuri.
Căderea teatrului din Mariupol
Timp de 10 zile, acel subsol a fost un refugiu pentru Kate, o băștină în Mariupol în vârstă de 38 de ani, și pentru fiul ei, care are 17 ani. Propria lor casă, ca multe altele din orașul asediat, fusese distrusă de atacurile rusești și ei au crezut că Teatrul Regional de Dramă din Donețk era un loc în care ar fi relativ în siguranță, conform unui material BBC.
O mamă și fiul ei se aflau în camerele întunecate ale clădirii, pe coridoarele și holurile cu alte zeci de familii. Unele femei, a spus Kate, purtau copii care aveau doar patru sau cinci luni.
„La început, a fost foarte greu, pentru că nu aveam o hrană bine organizată. Așa că în primele două zile, adulții nu aveau mâncare”, Kate, care lucra la magazinul grădinii zoologice din oraș. și nu a vrut să-i dea numele complet, a spus. „Noi dădeam mâncare doar copiilor”.
Au dormit pe paturi improvizate făcute cu părți moi ale scaunelor de auditoriu care fuseseră așezate pe podea. Scaunele din lemn, a spus ea, au fost tăiate în bucăți și folosite ca lemn de foc pentru a găti. „În jurul teatrului nu erau destui copaci pe care să-i putem folosi și era prea periculos să ieșim afară”.
De aproape trei săptămâni, Mariupol este bombardat constant de forțele ruse, care au înconjurat complet orașul. Aproximativ 300.000 de oameni sunt prinși, fără electricitate, gaz sau apă curentă. Alimentele și medicamentele se epuizează, deoarece Rusia a împiedicat livrarea ajutorului umanitar.
La patru zile după sosire, forțele ucrainene au reușit să trimită niște provizii de mâncare și o bucătărie de câmp la teatru și „am început să gătim ceva”. Aveau supă, și uneori fulgi de ovăz, la prânz și ceai cu biscuiți la cină.
Clădirea impunătoare din epoca sovietică din centrul orașului Mariupol, lângă malul Mării Azov, fusese desemnată drept adăpost pentru civili. Serghei Orlov, viceprimarul orașului, a declarat că până la 1.200 de oameni au fost acolo. Human Rights Watch, citând interviuri cu persoane evacuate, a stabilit acest număr între 500 și 800.
Pe măsură ce atacul necruțător al Rusiei a continuat, Kate a spus că clădirile din jurul teatrului au fost fie avariate, fie distruse. „Știam că trebuie să fugim pentru că se va întâmpla ceva groaznic în curând”, a spus ea.
Cu o zi înainte de atac, Kate și fiul ei au părăsit locul. „Am sărit într-o mașină în timp ce teatrul și zona erau bombardate”, a spus ea. Au împărțit vehiculul cu o familie de patru persoane, care a adus patru câini și o pisică.
„Am cerut să mergem cu ei, pentru că nu aveam propria noastră mașină”, a spus ea. Ei au făcut parte din convoiul de aproximativ 2.000 de mașini care au scăpat marți din Mariupol.
Consiliul orașului Mariupol a declarat că un avion rusesc a aruncat o bombă asupra teatrului, considerând atacul „deliberat și cinic”. Rusia a negat că a vizat locul, dar, numai în Mariupol, atacurile sale au lovit deja mai multe clădiri civile, inclusiv un spital, o biserică și nenumărate blocuri.
Într-un material făcut de BBC au apărut mai multe imagini din satelit difuzate de compania americană Maxar, făcute luni, care au arătat că cuvântul rusesc pentru „copii” a fost marcat la sol cu litere mari în două locații din afara clădirii, pentru a avertiza avioanele rusești în depărtare.
Videoclipul urmărit a arătat fum care curgea de pe fațada prăbușită a clădirii. Dar, cu comunicațiile cu orașul întrerupte aproape complet, numărul supraviețuitorilor sau posibilele victime nu era încă clar, aproape 20 de ore mai târziu.
Dmytro Gurin, membru al parlamentului ucrainean și originar din Mariupol, a declarat că adăpostul din subsolul clădirii a rezistat atacului și că echipele încercau să curețe molozurile care acopereau intrarea în șantier. „Se pare că majoritatea dintre ei au supraviețuit și sunt în regulă”, a spus el.
Dar eforturile de salvare au fost dificile, a spus el, deoarece Rusia a continuat să atace zona.
„Obuzul nu se oprește niciodată, iar artileria nu se oprește niciodată, iar avioanele aruncă bombe, deci este foarte dificil”, a spus el.
Consiliul local estimează că aproximativ 80% până la 90% din clădirile orașului au fost fie avariate, fie distruse de Rusia, care a atacat orașul aproape non-stop de când a invadat Ucraina, în urmă cu trei săptămâni. Cartiere întregi au fost transformate în pustiu.
Autoritățile locale spun că cel puțin 2.400 de persoane au fost ucise în Mariupol, deși recunosc că este probabil o subestimare. Mulți dintre morți sunt îngropați în gropi comune.
După ce a părăsit Mariupol, Kate s-a îndreptat spre orașul Lviv, în vestul Ucrainei, o regiune care a fost în mare parte ferită de atacuri. „În prima zi după ce am reușit să ieșim, nu am putut vorbi. Am plâns cu toții”, a spus ea. „Dar acum se simte că nu mai sunt lacrimi. Nu cred că această durere va dispărea vreodată”.