Bulgaria reia negocierile cu Gazprom pentru livrarea de gaze

de: Anca Lupescu
30 08. 2022

Bulgaria trebuie să poarte discuții cu gigantul energetic rusesc Gazprom, controlat de stat, cu privire la reluarea livrărilor de gaze, care au fost oprite în aprilie, a declarat ministrul interimar al Energiei, Rossen Hristov, la 22 august.

Bulgaria vrea reluarea livrărilor de gaze de la Gazprom

Hristov nu a precizat când vor avea loc discuțiile. El a declarat că Sofia va purta discuții cu Azerbaidjanul în această săptămână pentru a stimula livrările de gaze azere și va discuta aceste livrări cu comercianții de gaze din Turcia.

„Având în vedere cererile mediului de afaceri și ale sindicatelor, în realitate, discuțiile cu Gazprom pentru reînnoirea livrărilor sunt inevitabile”, a declarat ministrul.

Gazprom a întrerupt livrările către Bulgaria la 27 aprilie, deoarece Sofia a refuzat să plătească gazul în ruble, în urma unei noi scheme lansate de președintele Vladimir Putin ca formă de represalii pentru sancțiunile internaționale care au urmat invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina.

Contractul dintre Gazprom Export și Bulgargaz expiră la sfârșitul anului.

Guvernul anterior condus de premierul Kiril Petkov a declarat că a notificat Gazprom în fiecare lună că Sofia este dispusă să plătească gazul în dolari americani, așa cum este specificat în contract, dar că nu a primit niciun răspuns din partea Gazprom.

Rusia își închide un gazoduct

Un gazoduct rusesc vital va fi închis timp de trei zile la sfârșitul lunii august, ceea ce va duce la o nouă scădere a livrărilor, în timp ce țările europene se confruntă cu prețuri ridicate la energie.

În urma invaziei Ucrainei din februarie, țările occidentale încearcă să își reducă dependența de petrolul și gazele rusești.

Anul trecut, Rusia a furnizat 40% din necesarul de gaze naturale al UE. Germania, cea mai mare economie europeană, a fost cel mai mare importator în 2020, urmată de Italia. Marea Britanie a importat 4% din necesarul său de gaze din Rusia în 2021 și nu a importat gaze rusești pentru a treia lună.

Chiar dacă Statele Unite nu importă gaze rusești, acestea sunt afectate atunci când Rusia restricționează aprovizionarea Europei continentale, ceea ce determină creșterea prețurilor globale la gaze.

Compania energetică rusă Gazprom a anunțat că gazoductul Nord Stream 1 către Germania va fi închis pentru reparații în perioada 31 august – 2 septembrie, ceea ce va provoca întreruperi semnificative ale aprovizionării. De asemenea, arde o cantitate excepțional de mare de gaz dintr-o instalație aflată în apropierea începutului conductei, din motive necunoscute.