Bulgaria, lovitură neașteptată de la Comisia Europeană. Ce decizie s-a luat la Bruxelles

de: Anca Lupescu
06 07. 2022

Comisia Europeană urmează să reducă cu aproximativ 1 miliard de leva valoarea finanțării pe care o va acorda Bulgariei în cadrul Planului național de redresare și reziliență (PNRR) al țării, a relatat ziarul local Dnevnik.

Economia Bulgariei, creștere surprinzătoare

Reducerea grantului vine ca urmare a ratei de redresare a Bulgariei, mai bună decât se aștepta, în urma pandemiei COVID-19, a declarat Dnevnik săptămâna trecută, citând datele privind creșterea economică de la biroul de statistică al blocului.

Conform cerințelor mecanismului de redresare NextGenerationEU, calculele privind sprijinul financiar pentru toate statele membre ale UE trebuiau să fie actualizate până la sfârșitul lunii iunie pentru a reflecta impactul economic real al pandemiei, a explicat ziarul.

Produsul intern brut (PIB) al Bulgariei a crescut cu 4,2% în 2021, potrivit datelor provizorii publicate săptămâna trecută de Eurostat. În previziunile sale economice din iarna anului 2020, CE estimase că expansiunea economică a Bulgariei în 2021 va ajunge la 3,1%.

Pentru a nu renunța la proiectele care sunt deja incluse în planul PNRR, Bulgaria are opțiunea de a crește valoarea cofinanțării naționale în cadrul planului sau de a solicita un împrumut suplimentar de 4,5 miliarde de euro la care are dreptul în cadrul planului, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, citat de Dnevnik.

Bulgaria și-a prezentat planul național de redresare la CE în octombrie 2021 și a primit aprobarea în aprilie.

Planul cuprinde 59 de proiecte de investiții și 46 de reforme, care se concentrează pe decarbonizarea economiei, creșterea sprijinului financiar pentru întreprinderi și realizarea de investiții în sectorul social.

Se așteaptă o creștere a inflației

Perspectivele economiei bulgare continuă să fie dominate de războiul dintre Rusia și Ucraina și de impactul pe care acesta îl are asupra prețurilor materiilor prime, precum și de perturbarea lanțurilor de aprovizionare, ceea ce duce la creșterea inflației.

Economiștii băncii se așteaptă la o ușoară contracție economică în trimestrul al doilea al acestui an, care va fi urmată de o ușoară creștere în trimestrul al treilea, pe măsură ce măsurile de sprijin fiscal vor fi activate, salariile vor crește în contextul unei piețe a forței de muncă restrânse, iar unele dintre obstacolele din calea activității industriale vor dispărea.

Inflația va atinge vârful în trimestrul al treilea din 2022 și va rămâne ridicată pentru restul acestui an și cea mai mare parte a anului viitor. Prognoza băncii privind inflația medie pentru 2023 a fost revizuită la 7,8%, de la 4,5% în aprilie.