Bula imobiliară în România nu este un mit: orașul cu scumpiri absurde la apartamente, care este explicația
Deja de câțiva ani, se discută de o bulă imobiliară în România. Prețurile au explodat la apartamente în 2021, iar ritmul construcțiilor noi continuă să fie foarte alert. Cu toate acestea, într-un oraș, scumpirile sunt mai exagerate decât în toate celelalte.
Piața imobiliară din România continuă să se bucure de un interes semnificativ din partea populației. Românii sunt mai disperați ca niciodată să-și cumpere un apartament, o casă, să facă ceva cu banii strânși la saltea sau să se mai arunce la un credit. Simțul proprietății niciodată nu a fost mai exacerbat, iar dezvoltatorii imobiliari profită din plin. Acesta este și motivul pentru care prețurile la apartamente au crescut în 2021 cu aproximativ 15% la nivel național.
Unde s-au scumpit locuințele cel mai mult, dar cel mai puțin, în România
Scumpiri la apartamente s-au înregistrat anul trecut în fiecare colț al țării, dar nicăieri nu au fost mai grave decât în Brașov. La polul opus, cea mai optimistă situație s-a înregistrat în Timișoara. Ca referință, un metru pătrat util construit a ajuns în orașul de sub Tâmpa la 1445 de euro pe final de 2021, o creștere de aproximativ 214 euro față de aceeași perioadă din 2020.
Tot o creștere de peste 200 de euro s-a înregistrat la metrul pătrat util și în Cluj, unde prețurile apartamentelor au ajuns la un maxim istoric. În mod previzibil, cele mai scumpe locuințe sunt localizate în zona centrală a orașului. Un pic mai optimistă este situația în Timișoara, unde scumpirea prețurilor de la an la an a fost de doar 6%. Din acest motiv, timișorenii se pot lăuda cu cea mai mică umflare a prețurilor din întreaga Românie.
În privința posibilelor explicații, dezvoltatorii sunt de părere că această creștere se datorează scumpirii materialelor de construcții, dar mai ales a lipsei lor. ”Pe tot parcursul anului 2021 am asistat la o creștere semnificativă pe segmentul nou, iar creșterea de pe segmentul nou a atras după sine toată piața. Apartamentele vechi s-au scumpit și ele, dar nu în același ritm ca apartamentele noi, pentru că cererea se îndreaptă spre segmentul nou”, atrage atenția Daniel Crainic, analist imobiliar.
„Există o tendință de cumpărare în continuare, pentru că există o teamă pentru devalorizarea banilor pe care lumea îi are și atunci fiecare încearcă să cumpere cât mai ieftin, cât mai repede”, explică Vlad Vela, consultant al unui dezvoltator imobiliar. Ca trend identificat, majoritatea oamenilor se orientează către apartamente și case noi, iar acest segment înregistrează scumpirile cele mai semnificative.
Partea cea mai tristă este că trendul se va menține, locuințele din România vor fi și mai scumpe. Până la finalul anului 2022, se estimează că vom discuta de o mărire de preț de 25%. „Deja au fost anunțate foarte multe scumpiri din nou pentru materialele de construcții, există și o criză pe piața forței de muncă care impactează destul de tare termenul de livrare și costul efectiv al unei construcții noi și atunci considerăm că sunt pertinente estimările noastre de 25 la sută, cel puțin”, spune Ramona Ganea, dezvoltator imobiliar.