Lovitură importantă pe piața imobiliarelor din România: se întâmplă în următoarele 3 luni, conform experților

Lovitură importantă pe piața imobiliarelor din România: se întâmplă în următoarele 3 luni, conform experților

Managerii întreprinderilor din România estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra cea mai mare creştere. Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni.

Potrivit estimărilor, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei cu un sold conjunctural de -20%. De altfel, este estimată o scădere moderată a numărului de salariaţi. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere accentuată a acestora pentru un sold conjunctural de +42%.

Lucurile urmează să se schimbe

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o stabilitate relativă. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată numărului de salariaţi. Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Conform estimărilor, cererea de servicii va cunoaşte o stabilitate în următoarele trei luni. În sectorul de servicii se estimează de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariaţi. Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere.

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.