Bula imobiliară din România se simte la chirii și este incredibil ce se întâmplă în Cluj, București, Brașov, Constanța

de: Alexandru Puiu
03 11. 2022

Piața imobiliară din România pare în continuare să fie una surprinzător de imprevizibilă. Pe de o parte, au explodat foarte mult ratele la creditele ipotecare, particularitate care, inevitabil, se reflectă într-o creștere a chiriilor, dar și a prețurilor de achiziție. Nu par să mai fie la fel de mulți bani în piață ca în urmă cu un an, doi.

Evoluția chiriilor în luna octombrie, conform statisticilor Storia.ro, a fost una ascendentă în principalele orașe ale României. Practic, s-a menținut trendul îngrijorător din ultimul an, indiferent dacă te uiți la Brașov, București, Cluj Napoca, Constanța, Iași, Sibiu, Timișoara și nu numai. Toate confirmă aceeași realitate din piața de imobiliare autohtonă.

Unde au crescut cel mai mult chiriile în România

În parte și din cauza faptului că studenții au reînceput cursurile și s-a accentuat creșterea cererii pe zona de închiriere, saltul de la o lună la alta al prețului a fost chiar și de 14%, în Constanța pentru un apartament cu două camere. În Oradea, la garsoniere, saltul a fost de 11%, în timp ce la apartamentele cu 3 camere, unde cererea este semnificativ mai mică, discutăm de o creștere de 6%, mai mică, dar deloc neglijabilă.

În Brașov, din nou, creșterea a fost pe două camere, aproximativ 5% din septembrie în octombrie. La 1 și 3 camere, prețul a stagnat. Pe de altă parte, din octombrie 2021 până în octombrie 2022, chiriile la trei camere au crescut cu 22% la poalele Tâmpei și 16% la două camere. Per ansamblu, într-un singur an, plătești cu 100 de euro mai multe o chirie de 3 camere.

În București, în perioada octombrie 2021 – octombrie 2022, saltul în medie la chirii a fost de 13%, cel mai mare avans fiind înregistrat la două camere, 15%. Trecând peste context, media pentru o garsonieră în capitală a fost de 300 de euro, la un apartament cu două camere de 450 de euro, iar la 3 camere, nu mai puțin de 550 de euro/lună.

În Cluj, de la o lună la alta, creșterile au fost de 7-8% în octombrie 2022 comparativ cu septembrie 2022. De la un an la altul, în aceeași lună, saltul a fost de 19%, chiria la trei camere sărind chiar și cu 130 de euro în 12 luni. Cea mai șocantă situație este în Constanța, unde de la un an la altul au crescut chiriile în medie cu 28%, iar din septembrie în octombrie au crescut cu 14%, la două camere. Chiriile la trei camere, în mare parte, au stagnat.

În Sibiu, iei o garsonieră în chirie cu 230 de euro pe lună, cu 15% mai mult față de octombrie 2021. La un apartament cu 2 camere, plătești o chirie de 320 de euro (+14% YoY). Creșterea de la o lună la alta a fost infimă, aproximativ 2%.