Colaps pe piața imobiliară: „miroase” a criza din 2008, ce se întâmplă cu prețul apartamentelor
Unele sondaje de opinie indică faptul că mulți conaționali de-ai noștri se așteaptă la prăbușirea pieței imobiliare, în sensul în care, după atât de multe crize și scumpiri, prețurile să înceapă să intre la apă. Se pare că speranțele lor încep să dea rezultate.
Pentru moment, apar semne din Statele Unite ale Americii că ne-ar putea „lovi” o nouă criză imobiliară, pe modelul celei din 2008.
Cutremur în imobiliare. Prețurile intră la apă
O analiză recent realizată de CNN Business indică faptul că e iminentă scăderea prețurilor la imobiliare. De ce ar trebui să ne intereseze pe noi ce se întâmplă în Statele Unite?
Ei bine, răspunsul este cât se poate de simplu. Istoria recentă (cu precădere criza din 2008), ne-a arătat, cât se poate de clar, faptul că dacă piața din SUA se cutremură, cea din Europa primește unda de șoc imediat.
Din acest motiv, ceea ce se întâmplă acum în SUA și ce preconizează analiștii că va veni, ar trebui să reprezinte un mare punct de interes și pentru noi, piețele fiind interconectate, oricât de departe ni s-ar părea noi că e America, ca distanță geografică.
Acestea fiind spuse, să vedem care este atmosfera pe piața imobiliară de peste ocean și ce spun analiștii că va urma.
Conform analizei la care făceam referire mai sus, se anticipează o scădere iminentă a prețurilor la locuințe. „După doi ani de apreciere stratosferică a prețurilor, prețurile caselor au atins apogeul și sunt pe cale de scădere”, notează specialiștii.
„A existat o supraîncălzire pe piața imobiliară în 2021 până în această primăvară, care a împins prețurile mai sus decât ar susține fundamentele. Acum coboară”, e de părere Jeff Tucker, economist senior la Zillow. Acesta nu crede, totuși, că vom ajunge chiar în situația crizei din 2008, adică prețurile nu vor scădea atât de mult, dar casele se vor ieftini considerabil.
Potrivit unor calcule realizate de Goldman Sachs, prețurile locuințelor să scadă cu aproximativ 5% până la 10% față de vârful atins din iunie.
Dacă ar fi să ofere o estimare generalizată, Jeff Tucker se așteaptă ca prețurile imobiliarelor din State să revină la nivelurile de dinainte de pandemia de coronavirus, respectiv la cifrele din 2019.
Rămâne de văzut dacă tendința se va transfera și în România și, dacă da, în cât timp vom asista și noi la ieftiniri. Cert este că nu e deloc mic numărul românilor care amână acum achizițiile, speriați de dobânzile în creștere, așteptând prăbușirea pieței, pe fondul scăderii puternice a cererii.