Bula imobiliară din România pleacă din București și nu are legătură cu restul țării: ce spun cifrele

de: Alexandru Puiu
18 07. 2022

Pe hârtie, în București, au fost introduse o serie stufoasă de restricții când vine vorba de proiectele noi de construcții. În practică, cele care s-au construit deja schimbă proprietarii într-un ritm cât se poate de alert, alimentând bula imobiliară din România.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) publică la intervale regulate de timp rapoarte referitoare la tranzacțiile imobiliare desfășurate în diverse regiuni ale țării. Cea mai recentă analiză vizează activitatea pe prima jumătate a acestui an, iar discrepanțele de la o regiune la alta a țării sunt șocante. Ce se întâmplă în București nu are nici o legătură cu achizițiile din restul țării.

Unde se vând apartamente în România, ca pâinea caldă

Comparativ cu semestrul I al anului trecut, la nivel național, numărul locuințelor tranzacționate a înregistrat o creștere de 3%, o valoare destul de insignifiantă și una care să nu justifice conceptul de bula imobiliară din România. Dacă ne uităm însă la aceeași comparație făcută în București, vorbim de o rupere de ritm fabuloasă. De la un an la altul, în prima jumătate din 2022, în Capitală, s-au înregistrat cu 19% mai multe locuințe tranzacționate.

Ca referință, la nivel național, de la o lună la alta, tranzacțiile imobiliare sunt în scădere accelerată. În iunie, de exemplu, ANCPI a numărat 52.946 de imobile vândute, locuințe și terenuri. Această valoare este cu 11.660 mai mică decât în mai, o scădere de 18%. Dincolo de acest aspect, punctual, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în iunie 2022, în Bucureşti – 10.616, Ilfov – 3.495 şi Braşov – 2.714. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Călăraşi – 292, Covasna – 309 şi Teleorman – 313.

Pe ansamblu, în prima jumătate a acestui an, s-au tranzacționat 341.073 de imobile, cu 21.176 mai multe faţă de perioada similară a anului tre­cut. De referință, rămâne în continuare luna martie a acestui an, 72.123, pe când cele mai puține au schimbat proprietarii în ianuarie, 39.510.

„Datele ANCPI arată că numărul locuinţelor vândute în Bucureşti şi Ilfov în semestrul unu din 2022 a fost cu 16,6% mai mare comparativ cu primul semestru din 2021 – când s-a înregistrat un record absolut, vânzările de locuinţe au fost la un vârf absolut şi totuşi avem creşteri şi în 2022. Iar majorarea anuală a nu­mă­rului de tranzacţii înregistrată la nivel naţional a fost de 3% în primele şase luni din acest an“, explică Andrei Sârbu, CEO, SVN Romania.