Bula imobiliară din România, abia la început: cât trebuie să mai crească prețurile

de: Alexandru Puiu
21 02. 2022
apartament casa locuinta

După o perioadă în care prețurile la apartamente au explodat în cea mai mare parte a țării, un nou studiu comandat de cea mai mare companie imobiliară din România atrage atenția asupra faptului că potențialul de scumpire există în continuare.

Nordis Group este un gigant național care în urmă cu o lună atrăgea atenția asupra faptului că a înregistrat vânzări de proprietăți premium în valoare de 400 de milioane de lei în 2021. Cea mai mare parte a sumei vine din ansamblul Nordis Mamaia, unde compania imobiliară a reușit să găsească un proprietar pentru un penthouse în valoare de 2,5 milioane de lei.

Din această poziție privilegiată în piață, Nordis a comandat un studiu foarte interesant, în timp ce mulți analiști estimează că bula imobiliară din țara noastră se apropie de o criză dureroasă. Este vorba despre o analiză a Social Monitor care insistă pe faptul că, de fapt, un metru pătrat construit, la momentul actual este subevaluat în România cu aproximativ 30%.

Trebuie să bagi bani în imobiliare, conform unei noi analize

Studiul realizat de Social Monitor, la comanda Nordis Group, a ajuns la concluzia că locuințele din România sunt subevaluate cu 30% față de alte piețe imobiliare din Europa. În spatele analizei s-au aflat mai mulți factori, pentru a face comparația de la o țară la alta echitabilă. Este vorba de resursele financiare, dinamica economică și oportunitățile de investiții în piață.

„În prezent, achiziţia unei proprietăţi este o alegere oportună şi profitabilă. Astăzi, cu valoarea a 104 salarii medii pe economie se poate achiziţiona o locuinţă în România, faţă de 393 de salarii câte erau necesare în 2008”, spun reprezentanţii Nordis Group.

Această analiză menită să te convingă să-ți ții economiile în imobiliare pleacă de la faptul că în 2021 au fost vândute 183.000 de apartamente, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în creștere cu 16% față de 2020.

„În 2022 se va menţine trendul dinamic al pieţei imobiliare, care a caracterizat şi anul precedent, având în vedere rata inflaţiei prognozată pentru anul acesta, dar şi creşterea nivelului depozitelor bancare. Toate aceste elemente vor menţine cererea ridicată, atât pentru locuinţe de uz personal, cât şi pentru achiziţii în scop investiţional”, adaugă reprezentanţii Nordis Group.