„Biserica Dracilor” devine 3D: ce este proiectul „Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”

de: Ozana Mazilu
19 10. 2022

„Biserica Dracilor” din Bărăgan va fi readusă la viață, prin proiectul „Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”.

Biserica face parte dintr-un proiect inedit de aducere la viață a unor monumente ce se află în diferite stări de degradare, dar care merită, din punct de vedere istoric sau arhitectural, să rămână vii pentru iubitorii de trecut.

Mai exact, proiectul „Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania , Muntenia și Dobrogea” își propune să digitalizeze 40 de monumente din cele trei zone ale României. Astfel, mai multe obiective din județe precum Sălaj, Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Argeş, Ialomiţa, Mehedinţi, Satu Mare, Prahova, Hunedoara, Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Călăraşi şi Olt, vor intra pe lista specialiștilor.

Biserica din Drăcești devine 3D

Digitalizarea 3D ca metodă inovatoare de păstrare a patrimoniului cultural a stat la baza acestui proiect al Muzeului județean de Istorie și Artă Zalău. După realizarea modelelor 3D, acestea se vor încărca pe platforme informatice atractive care să fie accesibile pentru publicul larg interesat.

Astfel, prin digitizare, patrimoniul devine open source, iar produsele create (modele digitale 3D și 2D) pot fi folosite în diferite scopuri educative, turistice, de cercetare, restaurare, conservare etc”, spune Dr. Horațiu Cociș, manager proiect.

Ca referință, Biserica de lemn din Drăcești se află în localitatea omonimă, comuna Scurtu Mare din județul Teleorman și poartă hramul „Cuvioasa Paraschiva”. Este una dintre bisericile călătoare, fiind adusă din Argeș, din satul Cocu, și ridicată pe locul actual în anul 1859. Vechimea ei este mai mare, fiind formal databilă din secolul 18 sau cel mai devreme de la începutul secolului 19. Biserica din Drăcești prezintă valori documentare și artistice demne de păstrat, mai ales într-o zonă unde numărul vechilor biserici de lemn rămase este redus. Se remarcă prin structura bine păstrată, prin planul cu tinda mai largă decât restul încăperilor și prin elemente decorative, accentuate la pridvor și mai ales la iconostas. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice.