Biden salută aderarea Finlandei și Suediei la NATO: „Vor face alianța mult mai puternică”
Președintele SUA, Joe Biden, salută aderarea la NATO a Finlandei și Suediei. Liderul de la Casa Albă a semnat documentele de ratificare care oferă sprijinul oficial al Statelor Unite pentru țările nordice, în încercarea de a se apăra de agresiunea Rusiei. Aceste state scandinave au renunțat la neutralitate și vor să facă parte din alianța militară occidentală.
Joe Biden a semnat protocoalele de aderare a Finlandei și Suediei la cea mai puternică alianță militară
Integrarea Finlandei și Suediei în NATO este cea mai semnificativă extindere a alianței militare din anii 1990, deoarece răspunde la invazia Rusiei asupra Ucrainei. Cele două țări nordice au solicitat includerea în NATO la mai puțin de trei luni după ce trupele ruse au atacat statul vecin.
În încercarea de a se alătura Organizației Atlanticului de Nord, Finlanda și Suedia își asumă „angajamentul sacru că un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”, a spus Joe Biden în momentul semnării actului de aderare, denumind parteneriatul „indispensabil”.
Țările cer protecție împotriva Rusiei
Liderul de la Casa Albă a semnat, marți, protocoalele de aderare la NATO pentru Finlanda și Suedia, alianța fiind pe punctul de a câștiga doi membri bogați, avansați din punct de vedere militar, pe fondul războiului din Ucraina.
„Decizia Finlandei și Suediei de a se alătura NATO este un moment major pentru alianța noastră. Va ajuta la asigurarea unei mai mari securități și stabilitate pentru lumea noastră”, a adăugat președintele SUA.
„O mare reușită” pentru securitatea SUA
Eforturile pentru ca aceste două state nordice să se alăture organizației militare au fost aprobate cu un sprijin covârșitor și bipartizan de ambele camere ale Congresului American, Senatul ratificând acordul săptămâna trecută. Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a susținut că este „o mare reușită” pentru securitatea națională a Statelor Unite.
Liderul de la Casa Albă, atac la adresa lui Putin
Se știe că Finlanda și Suedia au ocolit alianțele militare în trecut, dar s-au răzgândit în mai, la câteva luni după ce soldații lui Putin au invadat Ucraina. Ambasadorii NATO au ratificat protocoalele de aderare în iulie, iar statele membre sunt în proces de acceptare.
„Împreună cu partenerii și aliații noștri, vom construi viitorul pe care vrem să-l vedem într-un moment în care Rusia lui Putin a zdrobit pacea și securitatea în Europa, când autocrații pun sub semnul întrebării fundațiile ordinii pe bază de reguli. Puterea alianței transatlantice și angajamentul Americii față de NATO sunt mai importante ca niciodată”, a transmis președintele Biden înainte de semnarea protocoalelor.
Președintele rus Vladimir Putin s-a opus ferm oricărei extinderi a NATO, numind-o amenințare imperialistă. Dar analiştii spun că războiul din Ucraina a avut drept consecinţă neintenţionată consolidarea alianţei pe fondul temerilor că Rusia ar putea ataca alte ţări din apropiere.