Boris Johnson, viitorul șef NATO? Presa britanică înaintează scenariul care prinde contur

Boris Johnson, viitorul șef NATO? Presa britanică înaintează scenariul care prinde contur

Boris Johnson ar să se pregătească pentru unul dintre cele mai importante roluri de pe scena mondială, potrivit susținătorilor care doresc ca el să fie avocatul apărării Ucrainei în calitate de viitor secretar general al NATO.

Boris Johnson ar putea prelua șefia NATO

Deputatul ucrainean Oleksii Goncharenko se află în prima linie a apelurilor pentru ca Johnson să preia postul atunci când actualul secretar general Jens Stoltenberg se va retrage anul viitor – iar figurile de rang înalt din rândurile conservatorilor consideră că Boris Johnson are experiența, energia și convingerile pe care le cere această poziție.

Boris este propus pentru postul de conducere al NATO după rolul de „erou” al premierului în Ucraina.

Johnson a fost făcut cetățean de onoare al Odesei, ca recunoaștere a sprijinului său pentru Ucraina, iar președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat „tristețea” față de demisia premierului din funcția de lider conservator și l-a descris ca fiind un „erou”.

Făcând presiuni pentru ca Johnson să obțină rolul NATO, Goncharenko a declarat:

„Conducerea lui Boris Johnson în timpul acestui război a asigurat furnizarea de provizii militare, economice și umanitare vitale pentru Ucraina. Marea Britanie a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai noștri și a impus sancțiuni semnificative Rusiei.

„El ar fi persoana potrivită pentru a-i lua locul lui Jens Stoltenberg, deoarece înțelege provocările cu care se confruntă NATO și Occidentul. El va sprijini întotdeauna Ucraina în lupta noastră împotriva lui Hitler din secolul XXI și va sprijini membrii și obiectivele NATO cu același nivel de susținere neabătută.”

Un ministru al Guvernului a declarat:

„Nu am avut timp să mă gândesc la asta: „Pe scena mondială, Boris Johnson a fost un luptător pentru libertate. El și-a arătat dragostea pentru libertate acasă și în întreaga lume.

„Înțelegerea sa a politicii europene, relațiile sale cu aliații noștri de pe continent și apărarea sfidătoare a suveranității Ucrainei îl caracterizează ca un om de stat capabil să conducă continentul în această perioadă de provocări, conflicte și schimbări.”

Un alt ministru al guvernului a declarat:

„După cum știm cu toții, în ciuda loviturilor pe care premierul le-a primit în Marea Britanie, este un politician foarte respectat în străinătate. Sunt convins că mai sunt multe lucruri de făcut de el.

„Dacă are sprijinul colegilor din NATO, acesta ar putea fi un viitor rol perfect pentru el.”

Fostul ministru pentru Brexit, David Jones, a declarat că a fost o „idee strălucită” ca Johnson să devină secretar general al NATO.

El a spus:

„Boris a condus de fapt răspunsul occidental la Putin. Boris a fost cel care a mers în Suedia și Finlanda și i-a îndemnat pe liderii ambelor țări să depună cereri de aderare la NATO, ceea ce, bineînțeles, au făcut.”

Boris Johnson, lăudat de mai mulți oficiali

Fostul ministru al forțelor armate, Mark Francois, a lăudat bilanțul lui Johnson în ceea ce privește Ucraina, spunând:

„Probabil că oamenii se vor certa ani de zile cu privire la moștenirea lui Boris Johnson – dar un gând care este în mod clar de necontestat este sprijinul său absolut ferm pentru Ucraina în fața barbariei rusești. Dacă ar trebui să candideze pentru a deveni secretar general al NATO, bănuiesc că s-ar putea baza pe președintele Zelenski ca referință”.

Deputatul conservator de origine poloneză Daniel Kawczynski ar dori, de asemenea, să-l vadă pe Johnson în funcția de vârf.

 „Țările care se află în prima linie a unei Rusii din ce în ce mai beligerante, acestea se uită, fără îndoială, la Marea Britanie pentru conducerea continentului nostru – mai mult decât la Germania și Franța, care s-au apropiat de Rusia.., Așadar, cred că a sosit timpul pentru un secretar general britanic al NATO și cine ar fi mai potrivit decât cineva atât de recunoscut ca fostul nostru prim-ministru?”.

Marea Britanie a furnizat trei secretari generali în istoria alianței – Lord Ismay (1952-1957), Lord Carington (1984-1988) și George Robertson (1999-2003).