Belarus desfășoară operațiuni de amploare începând din luna iunie. Sudul Ucrainei ar putea fi în pericol
Ucraina ar putea avea încă o problemă pe cap. Belarusul pregătește exerciţii de mobilizare militară în lunile iunie şi iulie în regiunea Gomel, potrivit informațiilor publicate luni de agenţia de presă de stat BelTA.
Belarus, acțiune de ultimă oră. Ce vrea să facă Lukașenko din vară
Regiunea Gomel are graniță cu sud cu Ucraina, pe unele bucăți cu zona de excludere din jurul sectorului unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobîl -, în timp ce la est se învecinează cu Rusia.
În intervalul 22 iunie – 1 iulie vor fi organizate mai multe exerciţii planificate cu comisariatele militare – agenţii administrative militare – şi cu forţele armate, a informat comisarul militar al regiunii Gomel, Andrei Krivonosov.
„Evenimentele de acest tip sunt organizate în mod tradiţional pentru a creşte pregătirea pentru luptă şi mobilizare a comisariatelor militare şi pentru a îmbunătăţi cunoştinţele militare şi abilităţile practice ale celor responsabili pentru serviciul militar” a declarat Krivonosov.
Totodată, pe intervalul 28 iunie – 16 iulie o să fie susținută pregătirea militară a celor responsabili de serviciul militar pentru formaţiunile de apărare teritorială, mai spune oficialul.
În urmă cu doar cinci zile, liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, a ordonat crearea unui nou comandament militar pentru zona de sud a ţării, care este situată la graniţa cu Ucraina.
Pe de altă parte, preşedintele Belarusului ia apărarea părții ruși cu privire la invazia din Ucraina, însă afirmă că „operaţiunea specială” durează prea mult. Lukașenko a mai spus că Ucraina „provoacă Rusia” și declară că ţara pe care o conduce este pro-pace, subliniind faptul că preşedintele rus Vladimir Putin nu doreşte un conflict direct cu NATO şi îndeamnă Occidentul „să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla”.
„Nu cunosc suficient de bine această problemă pentru a spune dacă merge conform planului, aşa cum spun ruşii sau aşa cum simt eu. Vreau să subliniez încă o dată că simt că această operaţiune durează prea mult. În mod categoric, nu acceptăm niciun război. Am făcut şi facem tot posibilul acum ca să nu existe un război. Sincer, datorită mie au început negocierile dintre Ucraina şi Rusia
”, a declarat Lukaşenko într-un interviu acordat pentru Associated Press.