Băncile te roagă frumos să-ți bagi economiile în depozite: c-o mână ți se dă, dar cu alta ți se ia
Băncile nu mai știu ce să facă pentru a determina clienții să nu-și retragă banii din depozite, pe fondul inflației galopante.
Cu o rată anuală a inflației de 15,9% în luna septembrie, după cum ne arată cel mai recent raport al Institutului Național de Statistică (INS), banii noștri își pierd din valoare, dacă nu sunt investiți în instrumente financiare sau de economisire care să ne ofere randamente bune.
În fața acestei situații, mulți români s-ar putea simți nevoiți să-și retragă banii din depozitele bancare, unde dobânzile nu-i încântă prea tare și să caute alte destinații de investiții. Tocmai pentru a evita această situație, băncile de la noi din țară au urcat dobânzile atât de mult, încât s-a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani!
Băncile-și doresc astfel să-și mențină clientela cu depozite și, de ce nu, să atragă și alți români să-și aducă banii la ele.
Cât câștigi, de fapt, dacă-ții banii la bănci? Trebuie precizat încă de la bun început că, deși asistăm la o explozie a dobânzilor plătite de bănci, cifrele sunt departe de a acoperi inflația.
„Rata medie de dobândă la depozitele noi la termen a crescut cu circa 0,1 puncte procentuale față de august până la 7%. La finele anului trecut era la 1,7%, în timp ce în septembrie 2021 era la 1,2%.
Depozitele populației continuă să recupereze față de cele ale firmelor în ceea ce privește dobânda medie – rata a crescut cu 0,2 pp la 6,5%, în timp ce cea pentru firme a crescut cu sub 0,1 pp la 7,2%”, arată o analiză Profit.ro.
Deschide ochii, ce ți se dă pe de-o parte, ți se ia pe alta cu două mâini
Pe de altă parte, dincolo de faptul că băncile au devenit mai generoase cu dobânzile pe care ele le plătesc, au scumpit, desigur, și dobânzile pe care le percep de la clienți.
Știm cu toții că ultimele luni au adus creșteri importante ale costului ratelor lunare la creditele cu dobândă variabilă și, din nefericire pentru românii datori la bănci, situația nu se va ameliora nici în 2023.