Băncile din România, fără casieri: schimbarea pe care te așteptai să o vezi la Lidl sau Kaufland, peste tot

de: Alexandru Puiu
07 02. 2022

În urmă cu ceva timp, Raiffeisen Bank a anunțat că nu va mai avea casieri în agențiile din fiecare colț al țării. În sediile ING nu se mai lucrează de foarte mult timp cu numerar, iar același lucru se pare că se va petrece și în cazul BCR sau BRD.

În timp ce mulți români sunt îngrijorați de perspectiva de a nu mai vedea casieri la Lidl, Kaufland sau Carrefour, se pare că situația va fi foarte similară și la băncile cu care interacționezi în mod regulat. Această informație a fost confirmată de Constantin Paraschiv, președintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB). Tocmai din acest motiv, federația pe care o reprezintă se află în negocieri pentru contractul colectiv de muncă la nivel de ramură. Nu de alta, dar dincolo de disconfortul românilor care preferă în 2022 să mai meargă la casieriile băncilor, mulți oameni vor rămâne fără un loc de muncă.

Azi la Raiffeisen, mâine la BCR și BRD

După anunțul Raiffeisen legat de eliminarea casierilor din băncile grupului, Constantin Paraschiv este de părere că vom vedea practici similare adoptate la BCR și BRD, iar acestea vor veni cu demiteri. ”Ne aşteptăm să urmeze restructurări în rândul băncilor. Părerea noastră este că programul de desfiinţare de agenţii bancare şi sistemul de digitalizare accelerată va continua. Mă aştept ca modelul implementat de Raiffeisen Bank care a desfiinţat casieriile din sucursalele băncii să fie urmat şi de alte bănci. Raiffeisen Bank a fost un model şi cred că, în curând, vor renunţa la casierii şi BCR şi BRD. De aceea, trebuie să găsim soluţii de protecţie pentru angajaţii băncilor.”, a declarat Constantin Paraschiv.

Afirmațiile vine în contextul în care, în urmă cu câteva zile, au început negocierile dintre sindicate și patronate pentru stabilirea unor noi condiții ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură. Principalele modificări se leagă de nivelul salariului minim în bănci, de numărul salariilor compensatorii în caz de restructurare a reţelei băncii şi includerea condiţiilor de desfăşurare a telemuncii în cadrul contractului colectiv de muncă. Principala solicitare a sindicatelor se leagă de majorarea salariului minim la nivel de ramură de la 2.500 de lei brut la 3.500 de lei brut.