Avertismentul Rusiei către SUA. Transporturile de armament în Ucraina ar putea fi considerate „ținte legitime”

de: Iancu Andreea
12 03. 2022

Conflictul de pe teritoriul Ucrainei este în continuă desfășurare, după 17 zile de atacuri din partea armatei ruse și încercări defensive ale ucrainenilor. Pentru că situația din teritoriu este una dramatică, oficialii statului vecin au solicitat sprijin din partea Occidentului. Deși NATO a transmis că nu se implică în război, mai multe state au decis să susțină cu armament Ucraina, în lupta cu forțele ruse. Această atitudine nu este nici pe departe una aprobată de Kremlin, iar avertismentul recent al Rusiei către SUA ridică îngrijorări.

Rusia transmite un avertisment către SUA, prin care incriminează transporturile de armament drept „ținte legitime”

Războiul dintre Rusia și Ucraina capătă noi valențe, pe măsură ce statul condus de Volodimir Zelenski primește ajutor din partea Occidentului și implicit a NATO. Într-o intervenție recentă, Rusia a transmis un avertisment către SUA cu privire la transporturile de armament către Ucraina. Un oficial rus susține acest sprijin drept „nejustificat” și transmite că ajutorul primit de armata ucraineană ar putea deveni „țintă legitimă” pentru soldații ruși.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului rus de Externe a făcut o declarație îngrijorătoare în cadrul unei intervenții televizate. Acesta susține că Moscova trage un semnal de alarmă la Washington în privința transferului „nejustificat al unor arme precum sisteme portabile de rachete antiaeriene și antitanc” către Ucraina. Acest act ar putea avea consecințe serioase, susține oficialul rus. De asemenea, el a transmis că acele convoaie cu armament trimise de Occident ar putea fi „ținte legitime” pentru militarii ruși, iar susținerea demonstrată de statele din Vest “nu va face nimic altceva decât să complice situația”.

NATO nu se implică în războiul din Ucraina

De cealaltă parte, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara în cadrul unei reuniuni cu miniștrii de Externe ai țărilor membre că Alianța Nord Atlantică nu se poate implica în războiul din Ucraina pentru că acest gest ar avea urmări teribile. Intervenția oficialului NATO a avut loc după ce Ucraina a solicitat instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra regiunii de război.

„Impunerea no-fly zone ar însemna trimiterea de avioane NATO și doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceea ce ar duce la un război general în Europa. De aceea am luat această decizie dureroasă. (…) Nu facem parte din acest conflict și avem responsabilitatea de a ne asigura că nu escaladează și nu se răspândește dincolo de Ucraina. Ar fi și mai devastator și mai periculos, cu și mai multă suferință umană”, a declarat Stoltenberg.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană a decis să finanțeze și să permită transferul de echipamente militare către Ucraina, potrivit mai multor oficiali ai UE. Astfel, statul condus de Volodimir Zelenski va primi mai multe arme letale prin diferite culoare stabilite. Deocamdată, Ungaria este singura țară care s-a arătat împotriva facilitării accesului convoaielor pe teritoriul său.