Zelenski, un nou apel către Occident: „Închideți cerurile!”. Ce le-a transmis soldaților ruși

Zelenski, un nou apel către Occident: „Închideți cerurile!”. Ce le-a transmis soldaților ruși

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că amenințarea la adresa țării sale este „la nivel maxim”, dar a afirmat că amploarea răspunsului său este, de asemenea, la cel mai înalt nivel. Pe măsură ce războiul atinge pragul de două săptămâni și milioane de civili fug din țară, Zelenski a spus că armata ucraineană va fi reîncărcată cu arme și provizii luate de la ruși în luptă.

Zelenski, apel nou către Occident: „Închideți cerurile!”

„Armata noastră a reușit să completeze arsenalul de muniție cu multe trofee luate pe câmpul de luptă. Tancurile inamicului, vehiculele blindate și muniția vor lucra pentru apărarea noastră, viața noastră, țara noastră. Ce poate fi mai umilitor pentru ocupanți? Vom lupta cu inamicul cu propriile lor arme, pe lângă ale noastre”, a spus Zelenski, conform CNN.

Zelenski a făcut și un apel către soldații ruși, vorbind în rusă: „Plecați”. De ce sunteți aici? Vă puteți salva doar dacă plecați. Ne luați viața și o părăsiți pe a voastră. Să punem capăt acestui război și să revenim la pace”, a spus el.

„Închideți cerurile!” Zelenski și-a repetat apelul global de a „ne trimite avioanele” pentru a evita „o catastrofă umanitară masivă”.

Pentagonul a respins propunerea Poloniei de a-și transfera avioanele de luptă Mig-29 în Statele Unite pentru a fi livrate în Ucraina.

Ucraina a spus acest lucru partenerilor săi încă din prima zi a războiului: dacă nu închideți cerul, veți fi și responsabil pentru această catastrofă, o catastrofă umanitară masivă, a spus Zelenski. Președintele ucrainean a citat utilizarea de către Rusia a rachetelor și elicopterelor împotriva civililor, orașelor și infrastructurii.

SUA au fost de acord să trimită două baterii de rachete Patriot în Polonia ca „desfășurare defensivă”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA, dar aceasta este strict pentru a contracara orice potențială amenințare la adresa aliaților SUA și NATO și nu vor sprijini „operațiunile ofensive”.

„Ascultă, suntem în război. Nu avem timp pentru această media, pentru semnale, acesta nu este un joc de ping pong. Este vorba despre viața umană. Vă întrebăm încă o dată: luați-vă decizia rapid. Nu vă transferați responsabilitatea unul altuia. Trimite-ne avioanele”, a mai spus Zelenski.

UE aplică a patra rundă de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană a aprobat o a patra rundă de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, care include alți 160 de oligarhi, politicieni ruși și trei bănci din Belarus, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Mărim și mai mult rețeaua de sancțiuni ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus von der Leyen pe Twitter.

Președinția franceză pentru Consiliul Uniunii Europene a mai spus pe Twitter că ambasadorii UE au aprobat „noi sancțiuni care vizează liderii și oligarhii ruși și membrii familiilor acestora implicați în agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.

„În special, măsurile vizate aprobate exclud trei bănci din Belarus din sistemul SWIFT. Ele clarifică problema criptomonedelor și adaugă la lista mărfurilor și materialelor care nu pot fi exportate”, a continuat președinția franceză.

Citește și: