Avertismentul ANAF pentru toți românii, persoane fizice: controalele au început să dea rezultate, despre câți bani este vorba
ANAF a pus tunurile pe românii obișnuiți în acest an, iar multe persoane fizice au început să fie sancționate pentru că evită să-și declare toate veniturile și, implicit, să plătească impozit pe ele.
În ultimul an, modul în care ANAF a luat în vizor persoanele fizice din România a făcut subiectul multor știri, cei mai mulți fiind ofensați că nu este soluționat în prealabil cazul marilor evazioniști, dar s-a ajuns la ”micii jucători”. Dacă ne uităm însă la încasările Fiscului, este evident că practica dă rezultate, iar ”micii” evazioniști, de fapt, se reflectă în pagube fabuloase pentru statul român.
Cât de mulți bani a făcut ANAF în 2022
Încasările ANAF au crescut cu nu mai puțin de 22,4% în termeni nominali în 2022, respectiv 12,5% în termeni reali, până la 246,2 miliarde de lei, conform datelor oficiale comunicate de președintele instituției, Lucian Heiuș. Oficialul a atras atenția asupra faptului că noile practici legate de persoanele fizice s-au reflectat în multiple telefoane de amenințare la adresa sa, majoritatea de pe cartele preplătite. Dincolo de asta, până la finalul anului, Heiuș speră la încasări de 375,9 miliarde de lei.
„Este normal când ai o astfel de funcţie”, a spus Heiuş, care a precizat că este apelat de pe cartele pre-pay şi că nu se sperie de telefoanele de amenințare din ce în ce mai dese. Ideea este că instituția a identificat în România nu mai puțin de 500.000 de persoane fizice în cazul cărora există diferențe de peste 50.000 de lei între veniturile declarate și cele realizate, încasate.
Pentru a soluționa problema evaziunii fiscale în rândul persoanelor fizice, instituția și-a suplimentat efectivul de inspectori. În consecință, la momentul de față, media lunară a diferențelor de venituri descoperite este de 20 de milioane de lei, din care impozitul calculat este de 5 milioane de lei. În privința planurilor de viitor, șeful ANAF a atras atenția asupra demarării licitațiilor pentru digitalizarea instituției, într-un program gestionat alături de Ministerul Finanțelor. Tot până la final de 2022, Lucian Heiuș și-a exprimat optimismul că factura electronică va funcționa pe deplin.