Avertisment dur: milioane de muncitori nu vor avea bani să plătească facturile la energie, atât de mult se vor scumpi

de: Mădălina Bahrim
07 09. 2022

Se pare că actuala criză energetică nici măcar nu a atins apogeul, așa că situația ar urma să se înrăutățească, pe măsură ce ne apropiem cu pași repezi de sezonul rece al acestui an.

Din nefericire, sunt șanse mari ca prețurile să înregistreze noi șocuri, ceea ce înseamnă că pentru mulți dintre noi facturile de iarna aceasta ar putea deveni insuportabile.

Milioane de oameni care, deși muncesc, au joburi și primesc salarii, nu vor face față cheltuielilor, fiindcă puterea de cumpărare a scăzut drastic, fiind lovită de creșteri de preț la toate bunurile și serviciile de larg consum, nu numai la electricitate și gaze naturale.

Concret, traiul de zi cu zi e din ce în ce mai piperat, iar ceea ce va urma ne va îngreuna și mai mult situația, ducând milioane de muncitori în imposibilitatea efectivă de a-și asigura plata facturilor de la o lună la alta din bănuții câștigați cu greu.

Un avertisment de acest fel vine din partea Confederației Europene a Sindicatelor (CES). Specialiștii instituției trag un puternic semnal de alarmă și avertizează asupra faptului că deja milioane de salariați au mari probleme cu scumpirile, iar situația are toate premisele pentru a se agrava și mai mult!

Cine e sărac va deveni și mai amărât și necăjit, chiar dacă are job

Sărăcia nu a apărut odată cu această criză energetică, dar momentul pe care-l traversăm acum riscă să ne arunce dincolo de pragul de jos al subzistenței, avertizează experții CES.

„Aproximativ 9,5 milioane salariaţi activi aveau deja dificultăţi în a-şi achita facturile la energie” înainte ca inflaţia în zona euro să explodeze pentru a atinge un nivel record de 9,1% în ritm anual în luna august, afirmă CES care se bazează pe un studiu realizat de Institutul European al Sindicatelor.

Tot instituția ne mai spune că numărul de zile pe care un salariat plătit cu salariul minim trebuie să le lucreze pentru a-şi plăti factura la energie a crescut dramatic în unele ţări, dat fiind că din luna iulie a anului trecut şi până în luna iulie a anului curent, costurile cu gazele şi electricitatea au crescut cu 38%, iar, din păcate, tendința este tot de creștere!

Dacă analizăm situația unui salariat activ din România, acesta trebuie să muncească 21 de zile mai mult decât în 2021 pentru a-şi plăti factura energetică anuală, transmit, în cele din urmă, experții CES!