Averile românilor cresc mai mult decât ale nemților sau francezilor: dăm clasă Europei la capitolul bogăție

de: Mădălina Bahrim
21 12. 2022

Dacă ești obișnuit să auzi despre România numai statistici legate de nivelul îngrijorător al sărăciei și despre cât de grea e viața la noi, acum vei citi ceva cu totul diferit și, probabil, complet neașteptat.

O analiză recentă arată faptul că averea românilor a înregistrat performanța uimitoare de a avea cea mai mare creştere din Uniunea Europeană în primele nouă luni din 2022. Nu, nu este o glumă neinspirată! Datele provin de la o sursă foarte credibilă, avizată să emită astfel de opinii. Este vorba despre nimeni altcineva decât Ella Kállai, economist-șef Alpha Bank.

Cum se explică acest lucru? Ei bine, este vorba despre evoluția PIB/capita. Acesta a înregistrat o evoluție spectaculoasă de 22%, ceea ce înseamnă că a crescut de la 8,8 mii euro la 9 luni 2021 la 10,7 mii euro la 9 luni 2022.

Conform expertei, aceasta este cea mai mare creștere dintre toate țările membre ale Uniunii Europene.

Economia României arată bine, cel puțin în cifre

De precizat că, potrivit datelor oficiale, ponderea PIB per capita în media UE a crescut de la 37% la 41,5% în aceeași perioadă.

„Cu toate acestea, în clasamentul UE, România ocupă tot tradiționalul loc doi cu cel mai mic nivel după Bulgaria și înaintea Poloniei.

Convergența reală, care să permită urcarea în clasamentul UE după volumul PIB/capita, necesită ritmuri de creștere susținute și investiții considerabile. Din 2011 și până în 2021 doar Țările Baltice, Malta și Irlanda au avansat în clasamentul UE după PIB/capita”, arată o analiză economica.net.

Mai mult decât atât, conform cel mai recent raport al Institutului Național de Statistică indică faptul că țara noastră a înregistrat o creștere economică de peste 5% în 2021! „Produsul intern brut estimat pentru anul 2021 a fost de 1187402,4 milioane lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 5,8% fata de anul 2020”, potrivit raportului semidefinitiv al INS.

În anul 2021, modificări mai importante ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat:

-Industria, de la +1,0% la +1,3%, că urmare a modificării volumului de activitate cu +1,6 puncte procentuale (de la 105,0% la 106,6%);
– Tranzacțiile imobiliare, de la +0,2% la +0,8%, că urmare a modificării volumului de activitate cu +8,2 puncte procentuale (de la 102,5% la 110,7%).