21 dec. 2022 | 19:10

Schimbare în Lidl, Kaufland, Mega Image sau Carrefour. Se întâmplă la raft, românii trebuie să afle noutatea

Diverse
Schimbare în Lidl, Kaufland, Mega Image sau Carrefour. Se întâmplă la raft, românii trebuie să afle noutatea
ANSVSA propune un proiect de lege pentru marile supermarketuri

ANSVSA propune un proiect de lege! Toate marile supermarketuri, precum Lidl, Kaufland, Mega Image sau Carrefour vor fi obligate să facă schimbări majore la raft. Conform unui proiect de lege, discutat de ANSVSA și AMRCR, toate produsele lactate vor fi diferențiate. Noul proiect de lege prevede diferențierea produselor lactate autentice de cele cu adaos de grăsimi și proteine. În cursul zilei de ieri, spune ASNVSA, s-a discutat pe marginea acestui proiect, iar factorii implicați au fost de acord.

ANSVSA propune un proiect de lege pentru marile supermarketuri

Conform comunicatului emis în cursul zilei de 20 decembrie, reprezentații Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) și ANSVSA au căzut de acord asupra unor schimbări majore. Marii retaileri, precum Lidl, Kaufland, Mega Image sau Carrefour vor fi obligați să le facă.

Comunicatul vorbește clar despre diferențierea produselor lactate autentice și cele cu adaos de grăsimi și proteine, altele decât cele lactate. Pe înțelesul tuturor, marile magazine vor pune la raft produsele românești, naturale, sau bio, separat. În ceea ce privesc produsel lactate cu adaos de proteine și grăsimi, vor fi puse în alte zone, demarcate ca atare.

„ANSVSA a propus membrilor Asociației să adopte o conduită practică pentru aplicarea prevederilor acestui articol, în funcție de modelul propriu de organizare, dar în conformitate cu spiritul și scopul urmărit de lege. Măsura propusă de ANSVSA este una proactivă, nu este restrictivă și poate fi aplicată gradual, în primă fază în magazinele din orașele reprezentative și apoi extinsă la nivel național.

Acest proiect pilot urmează să fie folosit și ca studiu de caz pentru emiterea legislației secundare de aplicare a legii, în scopul emiterii unor norme metodologice cât mai clare și mai facile de implementat. În acest sens, ANSVSA a propus AMRCR să realizeze împreună și o comunicare publică, cu privire la inițierea demersurilor logistice privind implementarea normelor de către membrii Asociației.”, se arată în comunicatul ANSVSA de ieri.

Perioada de valabilitate a produselor lactate influențată de componența lor

ANSVSA spune că este dificil să știi când trebuie aruncat laptele, smântâna, brânza sau iaurtul. Termenul de valabilitate este perioada de timp în care un aliment poate fi depozitat înainte ca acesta să înceapă să se deterioreze sau să devină potențial nesigur, mai atrag atenția inspectorii ANSVSA.

Aceasta este influențată de calitatea materiilor prime, de procesele de fabricație. Alți factori sunt modul în care este ambalat produsul, condițiile de depozitare și de faptul că a fost sau nu deschis. Controlul temperaturii pe parcursul tuturor etapelor de depozitare este deosebit de important pentru majoritatea alimentelor. Mai ales în magazinele de vânzare cu amănuntul și în casă.

Aproape toate produsele lactate trebuie să fie depozitate în frigider. Excepțiile includ produsele din lapte praf și produse precum produsele UHT. Acestea pot fi depozitate în cămară.

Perioada de timp în care fiecare produs lactat rămâne proaspăt variază semnificativ. De exemplu, laptele pasteurizat se va păstra timp de 12-14 zile dacă este păstrat la o temperatură mai mică de 4°C. De cealaltă parte, iaurtul și produsele fermentate similare ar trebui să rămână de bună calitate timp de 30-40 de zile în aceleași condiții de depozitare, este recomandarea inspectorilor ANSVSA. În cele ce urmează se enumeră durata de depozitare tipică a produselor lactate în frigider.

  • Lapte integral pasteurizat: 12-14 zile.
  • Laptele degresat și cel aromatizat au, de obicei, un termen de valabilitate mai scurt.
  • Iaurt: 4-6 săptămâni
  • Brânzeturi tari și semitare: În funcție de tip, se pot păstra timp de câteva săptămâni până la luni.
  • Brânză de vaci, ricotta și brânză cremă: 1-2 săptămâni
  • Unt (sărat): Un termen de valabilitate de aproximativ 4 săptămâni.
  • Untul nesărat are un termen de valabilitate de 2-3 săptămâni.
  • Înghețată și iaurt înghețat: În congelator 2-6 luni.

ANSVSA și „Legea laptelui și a produselor lactate”

Toate aceste aspecte vor fi diferențiate prin poziționarea în rafturi a produselor autentice de cele cu adaos de grăsimi sau proteine, odată ce noua lege va intra în vigoare, spune ANSVSA. Proiectul propus de ANSVSA se bazează pe noua lege nr. 307 din 16 noiembrie 2022, cunoscută sub numele de Legea laptelui și a produselor lactate, în care este specificat acest aspect, la articolul 6 din lege:

(1) Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, se comercializează într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestor produse.”, se arată în „Legea laptelui și a produselor lactate”.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Meghan și Harry, dispută cu privire la Crăciun. Se despart?
EVZ.ro
Destinația care atrage milioane de vizitatori anual a impus o taxă pentru drumeții. Cât vor trebui să scoată turiștii din buzunar pentru un traseele superbe
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Mediaflux
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro