Au găsit din ce să facă economie, locuințele pentru tineri: anunțul Guvernului care îți va crește tensiunea

de: Alexandru Puiu
19 05. 2022

În fiecare săptămână, ajung online informații despre un nou record de îndatorare al statului român. Sumele sunt incredibile, iar sacul pare să nu aibă fund când vine vorba de proiectele autorităților de la București. Se pare totuși că au tras linie undeva, iar aceasta s-ar putea să te dezamăgească.

În ședința de Guvern de ieri, printr-o hotărâre, ministerialii au decis să aducă un amendament acordului cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. La prima vedere, nu pare mare lucru, până când te uiți mai atent și înțelegi că se micșorează semnificativ sumele din spatele proiectului pentru construcția de locuințe destinate persoanelor și familiilor tinere din România, menite pentru închiriere.

Locuințele pentru tineri mai au de așteptat

La 12 ianuarie 2016 la București și 22 ianuarie 2016 la Paris a fost semnat un contract de împrumut între România și BDCE (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei). Suma contractată la acea vreme a fost de 175 de milioane de euro. Acum, prin hotărârea guvernului de ieri, aceasta s-a redus la 87,5 milioane de euro. Până să devină public, amendamentului de reducere a fost deja convenit printr-un schimb de scrisori semnate la București pe 14 martie 2022 și la Paris pe 23 martie 2022.

„Împrumutul convenit între România şi BDCE este destinat finanţării proiectului de locuinţe pentru persoanele/familiile tinere din România, precum şi a Programului privind construcţia de locuinţe de serviciu. Amendamentul aprobat acum prevede reducerea valorii împrumutului BDCE de la 175 de milioane EUR la 87,5 milioane EUR, reducerea numărului de unităţi locative care urmează a fi realizate şi extinderea datei de finalizare a proiectului cu 2 ani, de la 31 martie 2022 la 31 martie 2024″, se arată în comunicat.

Reducerea sumei contractate de statul român sub formă de împrumut este cu atât mai ciudată cu cât, în același comunicat al Guvernului se menționează că, în urma perioadei extinse de pandemie, sectorul construcțiilor a înregistrat o serie de scumpiri, ajungându-se în situația în care, valoarea de referință pentru metru pătrat construit a sărit de la 549 de euro până la 677 de euro.