Atenție la bancomat, când scoți banii: toată lumea se înghesuie acum și face aceste greșeli

de: Mădălina Bahrim
09 03. 2022

Știm cu toții faptul că orice criză naște oportunități. În fiecare moment istoric în care omenirea a traversat o cumpănă, anumite persoane au profitat și au dat lovitura. Ei bine, cam așa se întâmplă și acum, când la granițele noastre se desfășoară poate cel mai grav atac la siguranța europeană, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Criza aceasta din Ucraina a dat naștere la multă panică implicit în rândul românilor, care au luat cu asalt casele de schimb valutar, dar și bancomatele, în speranța de a-și alcătui stocuri de bani lichizi, în cazul în care situația degenerează. În pofida faptului că autoritățile noastre ne spun că România nu e în pericol, oamenii preferă să se pună la adăpost.

Ultimele date de la bănci arată că s-a intensificat numărul de retrageri de la bancomate, iar această situația i-a inspirat pe escroci, care încearcă să profite de situație.

Poliția lansează avertismente

Un caz îngrijorător ne este semnalat de polițiștii Secției nr. 1 Poliție Urbană Sibiu. Oamenii legii au deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de furt din bancomat, după ce prin SNUAU 112 a fost sesizat faptul că un bancomat din municipiul Sibiu ar avea montat un dispozitiv artizanal pe fanta de retragere a banilor.

Concret, ne explică polițiștii, la data de 16 ianuarie, în jurul orei 19:00, prin apel 112, o femeie din municipiul Sibiu a sesizat faptul că în momentul în care a efectuat o operațiune de retragere a banilor dintr-un ATM amplasat pe bvd. Mihai Viteazu din Sibiu, nefiindu-i eliberați banii a observat un dispozitiv artizanal amplasat pe fantă, aspect care ar fi putut bloca eliberarea acestora. Persoana vătămată a rămas la fața locului până la sosirea echipajului de poliție din cadrul Secției nr. 1 Poliție Urbană Sibiu.

Acestea fiind spuse, românilor li se recomandă foarte mare precauție, când folosesc ATM-urile în această perioadă.

Ce poți face pentru a te proteja? De exemplu, nu scrie niciodată codul PIN pe spatele cardului, nu introduce codul PIN pe site-uri de internet şi nu-l divulga telefonic, păstrează cu grijă cardul şi nu dezvălui informaţiile specifice de identificare (număr card, data expirării, nume, etc.) altor persoane, chiar dacă acestea sunt sau se prezintă drept angajaţi ai băncii, nu răspunde niciodată mesajelor primite prin SMS / e-mail prin care ţi se solicită date personale (numărul de card, data expirării cardului, codul PIN), asigură-te că în cursul tranzacţiilor comerciale cardul rămâne sub atentă supraveghere, păstrează toate chitanţele tranzacţiilor şi verifică-le cu extrasul de cont lunar, protejează cu mana introducerea codului PIN în ATM sau POS când efectuezi tranzacţii.