Armata ucraineană trebuie să se reorganizeze, dacă vrea să învingă Rusia
În timp ce Ucraina se luptă pentru a-și apăra suveranitatea și pentru a recuceri teritoriile ocupate de Rusia, sistemele de armament moderne furnizate de puterile occidentale sunt extrem de necesare, însă reorganizarea forțelor terestre ucrainene este la fel de importantă.
Armata lui Zelenski trebuie să se reorganizeze
Ucraina a început războiul cu aproximativ 38 de brigăzi de manevră (infanterie și tancuri) și nouă brigăzi de artilerie, organizate după modelul rusesc.
Fiecare brigadă numără în jur de 4.000 de soldați comandați de un colonel. Spre deosebire de armatele occidentale, Ucraina nu folosește structurile de divizie și corp de armată de nivel superior, comune în NATO, bazându-se în schimb pe comandamente „regionale”.
Acestea nu dispun de adevărate state-majore de luptă care să poată integra spațiul aerian, focurile de adâncime, logistica, serviciile de informații, precum și comanda și controlul la nivel superior.
Actuala organizare suferă de probleme legate de sfera de control și împiedică Ucraina să desfășoare operațiuni ofensive pe scară largă.
O abordare mai bună este transformarea comandamentelor regionale în adevărate comandamente de corp de armată comandate de un general-locotenent cu trei stele, cu state majore de luptă instruite, și introducerea diviziilor comandate de un general-maior cu două stele ca eșalon intermediar de comandă.
Ambele ar trebui să includă formațiuni de sprijin (unități de artilerie, apărare aeriană, aviație, geniu, transmisiuni, logistică, informații, medicale și de recunoaștere) care sunt esențiale pentru succesul în războiul modern.
Punerea în picioare a acestor structuri pe timp de război va fi o provocare, dar ar putea fi puse în teren până în 2023 cu sprijinul potrivit.
Cum ar putea câștiga Ucraina războiul
Această mișcare ar duce la crearea a patru corpuri de armată orientate regional, cu un număr de două-trei divizii (inclusiv forțele de apărare teritorială), în funcție de teren și de amenințare.
Pentru a trece la ofensivă și contraatac, Ucraina are nevoie, de asemenea, de un al cincilea corp de armată în rezervă generală compus din cel puțin trei divizii de tancuri și divizii mecanizate.
Acesta ar servi ca un „pumn blindat” condus de cei mai desăvârșiți și mai de succes comandanți ai săi pentru a conduce operațiuni decisive pentru a alunga armata rusă de pe teritoriul ucrainean.
Pentru a coordona aceste corpuri de armată, Ucraina ar trebui să înființeze un cartier general al armatei de câmp cu patru stele, care să fie condus de comandantul forțelor terestre ucrainene.
Multe dintre elementele constitutive ale acestor formațiuni există deja în actuala structură de forțe și în cartierele generale permanente, care trebuie doar să fie transformate sau sporite pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă.
Aceste state-majore nu trebuie să fie deosebit de mari, așa cum tind să fie statele-majore ale SUA și NATO, iar posturile cheie din cadrul statului-major pot fi ocupate, cel puțin parțial, de ofițeri care nu sunt disponibili pentru serviciul din prima linie din cauza rănilor sau a vârstei.
Femeile sunt deja prezente în forțele armate ucrainene în număr mare și pot juca un rol-cheie și în acest caz. Utilizând un cadru de ofițeri de stat major care au primit deja pregătire occidentală în cadrul școlilor de stat major și de război și cu sprijinul NATO și al UE, aceste state majore ar putea fi formate până la sfârșitul anului 2022 și, teoretic, ar putea fi gata de misiune până la sfârșitul primăverii anului 2023, scrie Atlantic Council.