Reușită pentru Ucraina. Acordul care va ajuta țara aflată în mijlocul războiului

Reușită pentru Ucraina. Acordul care va ajuta țara aflată în mijlocul războiului

Creditorii străini ai Ucrainei au susținut cererea acesteia de înghețare timp de doi ani a plăților pentru aproape 20 de miliarde de dolari în obligațiuni internaționale, potrivit unui document de reglementare depus miercuri, o măsură care va permite țării devastate de război să evite o incapacitate de plată a datoriei.

Ucraina evită incapacitatea de plată

Fără niciun semn de pace sau de încetare a focului la orizont la aproape șase luni de la începutul invaziei Rusiei, la 24 februarie, deținătorii de obligațiuni au fost de acord să amâne plățile de dobânzi și de capital pentru 13 obligațiuni suverane ucrainene cu scadența între 2022 și 2033.

Ucraina a declarat că va economisi aproximativ 5 miliarde de dolari în următoarele 24 de luni, pe măsură ce își va gestiona resursele financiare în scădere.

„Înghețarea datoriilor pe doi ani are sens, deoarece, chiar dacă războiul se va încheia în curând, situația Ucrainei nu se va îmbunătăți peste noapte”, a declarat Stuart Culverhouse, economist-șef al firmei de cercetare Tellimer, cu sediul la Londra.

„Creditorii au fost chiar surprinși de faptul că țara a decis să fie la zi cu plata obligațiunilor până acum.”

BlackRock Inc. Fidelity International, Amia Capital și Gemsstock Ltd. se numără printre cei mai mari deținători de datorii ale Ucrainei, a căror valoare s-a prăbușit cu peste 80% de când a început o consolidare a trupelor rusești la granițele sale la sfârșitul anului 2021.

„Ucraina a primit și a acceptat consimțămintele a aproximativ 75% din valoarea totală a principalului agregat al titlurilor în circulație”, se arată în documentul depus.

Ce arată acordul

Avea nevoie de aprobarea deținătorilor a cel puțin două treimi din toate obligațiunile și mai mult de 50% din fiecare emisiune în circulație, au arătat documentele pentru solicitarea de consimțământ.

O solicitare de consimțământ separată, aprobată de creditori, include modificări la aproximativ 2,6 miliarde de dolari în ceea ce privește așa-numitele warante PIB, un titlu de valoare derivat care declanșează plăți legate de produsul intern brut al unei țări.

Creditorii Ukravtodor și Ukrenergo, două firme de stat care au garanții guvernamentale pentru datoriile lor, au aprobat, de asemenea, solicitări separate similare cu cea propusă de suveran.

Rezervele internaționale ale Ucrainei au scăzut de la 28,1 miliarde de dolari în martie la 22,4 miliarde de dolari la sfârșitul lunii iulie.

O restructurare cuprinzătoare a datoriei este așteptată în urma înghețării datoriei, a spus De Sousa, deoarece este „puțin probabil” ca Ucraina să poată redobândi accesul la piață în doi ani.

Ucraina a finalizat o restructurare a datoriei de 15 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2015, după o criză economică legată de o insurecție susținută de Rusia în estul său industrial. În urma acestei înțelegeri, a rămas cu un număr mare de plăți scadente anual între 2019 și 2027, iar în 2017 a revenit pe piețele internaționale.