Armata rusă dă dovadă de o fragilitate sporită în războiul din Ucraina. Ce spune Ministerul britanic al Apărării

de: Anca Lupescu
03 10. 2022

Mobilizarea Rusiei a scos la iveală presiunea tot mai mare la care este supus Kremlinul, în condițiile în care forțele sale armate dau semne de „slăbiciune și fragilitate crescute” în războiul din Ucraina, a declarat  șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, amiralul Sir Tony Radakin.

Armata lui Putin, din ce în ce mai slăbită

„Există puncte de presiune. Există o anumită fragilitate a forțelor armate ruse”, a declarat Radakin unui mic grup de reporteri la Washington.

Dar Radakin a avertizat că conflictul se mișcă lent, Ucraina fiind pregătită să profite în continuare, treptat, de „punctele de presiune” rusești. El nu a prezis nicio prăbușire bruscă a câmpului de luptă rusesc.

„Caracteristica de bază (a conflictului) este de natură măcinată, cu avantaje temporare care sunt valorificate și construite. Nu vedeți o schimbare uriașă a echilibrului între cele două”, a spus el.

Comentariile sale au fost făcute la scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin a ținut vineri la Moscova un discurs de 37 de minute, înainte de a semna documentele pentru anexarea a patru regiuni din Ucraina – un act denunțat ca fiind ilegal de Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană și șeful ONU.

Chiar și în timp ce Putin vorbea, forțele sale aflate la 750 km (460 de mile) spre sud erau încercuite în orașul ucrainean Lyman, iar Ucraina a declarat că Moscova va trebui să apeleze la Kiev dacă dorește ca acestea să fie lăsate să plece. Orașul a fost recuperat de ucraineni, lucru care demonstrează că soldații ruși nu mai fac față războiului.

Rusia, semne de slăbiciune și disperare

Radakin a declarat că remarcile lui Putin, inclusiv retorica sa nucleară reînnoită, a fost un exemplu de „răspuns al Rusiei dintr-un punct de slăbiciune și disperare”.

„Iar retorica devine din ce în ce mai nesăbuită”, a spus el.

Ucraina, care a desfășurat o contraofensivă fulgerătoare în această lună, recucerind porțiuni din regiunea Harkov, are încă mai multe oportunități în nord-estul și în estul țării, a spus el. Întrebat dacă mobilizarea Rusiei a avut vreun impact asupra forțelor sale armate din Ucraina, Radakin a spus: „În sens militar sau tactic, niciunul.”

„A scos la iveală presiunea la care este supusă Rusia”, a spus Radakin, adăugând că forțelor ruse mobilizate li s-a cerut să vină cu bandaje și echipament de iarnă.

„Nu cred că această mobilizare, făcută într-un mod atât de stângaci, amatoricesc și șocant, inspiră multă teamă în forțele armate ucrainene”, a spus el.

„Și, dacă este ceva, sporește motivația Ucrainei”, a încheiat el.